L'Avetosa de Riu, el bosc d'avets monumentals de Riu de Cerdanya, conegut també com Bagues de Riu, podria quedar protegida per les dues pròximes dècades després que un projecte de tala avalat pel departament d'Agricultura n'amenacés alguns exemplars. L'Ajuntament de Riu i l'entitat ecologista Acciónatura han arribat a un principi d'acord per a la protecció de l'espai, que ara haurà de ratificar el ple municipal per tenir plena vigència.

L'acord estableix que l'entitat ecologista es faria càrrec dels quasi 14.000 euros que havia d'ingressar l'Ajuntament pel dret de tala, de manera que, si bé el consistori rebrà els diners, els arbres no es tallarien, tal com demanaven des del sectors conservacionistes. La fórmula es basa en el fet que una empresa dóna de manera altruista aquests diners per tal que, a través de la compra dels drets de tala d'una zona, es faci una acció solidària en favor de la natura i se n'eviti de facto la tala. L'entitat ecologista ja ha portat a terme aquesta fórmula en altres entorns naturals del país, com ara dos boscos d'Espolla, a l'Alt Empordà. En aquest cas, Acciónatura ha aconseguit preservar dues zones de bosc d'unes 6 hectàrees en total considerades de gran valor paisatgístic. L'entitat ecologista té el compromís d'una empresa el nom de la qual es farà públic un cop el ple aprovi l'acord i, doncs, el pacte es materialitzi. L'acord hauria de passar pel ple municipal pròximament, de manera que la preservació de l'espai els propers 25 anys es podria confirmar en les pròximes setmanes.

Ara fa dos anys, la venda de fusta d'una tala programada en una part de l'Avetosa va aixecar les crítiques unànimes de les entitats ecologistes del país. El Consell Comarcal de la Cerdanya, sota l'aval del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, va subhastar 800 metres cúbics de fusta d'avet d'un rodal forestal que els ecologistes van qualificar d'un valor patrimonial excepcional. Tot i que el Parc Natural del Cadí va emetre un informe desfavorable a la subhasta, es va fer, i fins i tot el conseller d'Agricultura d'aleshores va defensar la tala proposada pels seus tècnics al territori. L'argument que van esgrimir els tècnics del departament era que la tala es feia, precisament, per preservar la salut del bosc amb la creació de clarianes que hi deixessin entrar el Sol. Aquesta teoria és considerada com una aberració pels corrents conservacionistes, que defensen la gestió autònoma i natural del mateix bosc. Finalment, la tala va quedar aturada. Dos anys després d'aquell episodi i amb nous governs tant a la Generalitat com a l'Ajuntament de Riu, la situació de les Bagues obre una nova etapa.

Resolució imminent

L'alcalde de Riu de Cerdanya, Miquel Pons (CiU), ha confirmat el principi d'acord, i ha remarcat, però, que encara està per ratificar: "és un tema que hem de passar per un ple i, si bé hi ha hagut converses, encara no està definit i, per tant, encara no en podem dir res". L'alcalde ha explicat que amb tota probabilitat aquest projecte d'acord passarà per la pròxima sessió plenària municipal, la qual ha apuntat que es podria celebrar entre la setmana que ve i la primera setmana de setembre. Pons s'ha mostrat respectuós amb la decisió que prengui el ple municipal abans de concretar els serrells de l'acord. No obstant això, ha emfatitzat que és optimista pel que fa a les converses mantingudes amb Acciónatura, si més no, sobre les pròximes subhastes de fusta de l'Avetosa. L'alcalde de Riu i representant al Consell Comarcal ha argumentat que ara cal analitzar els termes exactes de la negociació amb l'entitat ecologista per, després, sotmetre l'acord a la votació. Pons presideix un govern municipal de majoria absoluta amb quatre regidors sobre cinc del ple.