Puigcerdà s'endinsa avui en quatre dies intensos de la nova Festa de l'Estany. Nova per dos motius. D'una banda, perquè el programa consolida l'aposta iniciada fa tres edicions de convertir-la en una nova festa major, amb quatre dies i cinc nits d'actes. I de l'altra, perquè aquest any la festa estrena calendari. L'equip de govern municipal ha aprovat un canvi en la fórmula per fixar la data per tal que caigui tan tard com sigui possible del mes d'agost. D'aquesta manera pretén allargar turísticament la temporada i evita que la Festa de l'Estany quedi massa unida a la punta turística de la Mare de Déu d'Agost.

Tradicionalment, la Festa de l'Estany, que fa 130 anys, s'ha celebrat el primer cap de setmana de la segona desena d'agost. Això comportava que, alguns anys, com hauria estat aquest, la festa pràcticament s'iniciés en correlació amb el pont de la Mare de Déu d'Agost. D'aquesta manera, molts anys, Puigcerdà ha viscut una setmana molt potent d'actes i presència de visitants i, en canvi, un últim cap de setmana d'agost amb la vila buidant-se. A partir d'aquest any, si la fórmula té èxit, la festa se celebrarà el segon cap de setmana de la segona desena, de manera que els empresaris turístics, que ho havien reclamat diverses vegades a l'Ajuntament segons l'equip de govern, s'asseguren una temporada més llarga. Aquest raonament ve reforçat pel fet que des de fa tres anys l'Ajuntament planteja la festa amb un programa que s'inicia dimecres al vespre amb un primer concert, aquest any del popular grup Blaumut. Així, el programa també ha previst sessions nocturnes amb Giovinetto, aquest dijous; la Festa Jove amb grups locals, divendres; correfoc i festa de música revival, dissabte; i la cavalcada il·luminada de diumenge al vespre. Durant el dia, divendres, dissabte i diumenge, el programa també omple els carrers de la vila d'actes i activitats per a tothom, entre les quals, la presentació d'un llibre sobre la Festa de l'Estany, divendres; la Festa de l'escuma, dissabte; o la gran cavalcada central, diumenge.

La colla, l'ànima de la festa

L'ànima de la Festa de l'Estany és la gran cavalcada de carrosses de diumenge i, més que la rua, les colles que es dediquen a fer-les. Aquest és el cas d'Els embalats de Ger, una colla formada per uns vint adults i una trentena de nens que aquest any participaran a la festa per segona vegada. Des del mes de juny, quan van fixar la idea, preparen una comparsa televisiva que unirà els telespectadors més petits amb els que ja passen de la quarantena. Des de principi d'agost, la colla va quedant a la tarda i al vespre per treballar en diverses naus repartides pel poble per dissenyar i donar forma als personatges i la carrossa. A més del temps, els membres de la colla hi destinen diners, que no es cobreixen amb els 800 euros amb què l'Ajuntament de Puigcerdà ajuda cada comparsa. L'any passat, Els embalats de Ger hi van invertir 2.900 euros per comprar materials com ara fusta, llana, porexpan o espuma. Això, però, no és un impediment perquè la colla quedi i s'engresqui per preparar la festa: "és una manera per quedar, no ho fem per guanyar res, sinó per passar-nos-ho bé", explica Montse Casamajó, en nom del grup.