El Beatus de Liébana robat el 1996 a la Seu està restaurat i a punt d'exhibir

26.08.2016 | 07:37
Imatge del Beatus de Liébana

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha finalitzat la restauració del Beatus de Liébana de la Seu d'Urgell, segons publica al seu butlletí oficial. Segons s'ha fet públic, els darrers dos anys s'ha dut a terme un procés de recuperació, al CRBMC a Valldoreix, per restaurar-lo i fer que el Beatus es pugui tornar a exposar. Fonts del bisbat d'Urgell, propietari del Beatus, no han pogut assegurar que el còdex es torni a exposar al Museu Diocesà d'on va ser robat l'any 1996 i on, des de llavors, s'exposa un facsímil. Tot i així, no es descarta que, un cop ampliades i remodelades les instal·lacions del Museu Diocesà, el Beatus pugui tornar a ser exposat a la Seu.
El Beatus original consta de 239 folis, tot i que en falta un: la pàgina 15, que un lladre va mutilar per mostrar-la al col·leccionista que l'hi volia comprar, i que no s'ha recuperat mai més. El còdex medieval va ser robat el 29 de setembre del 1996. Posteriorment, al gener del 1997, agents de la Guàrdia Civil el van recuperar i van detenir el lladre.
L'obra va ser una de les més populars de l'Edat Mitjana i, que se'n tingui constància, només se'n conserven 27 còpies a tot el món, de les quals, dues a Catalunya: a la Seu i a Girona. El llibre és un còdex en pergamí, escrit al segle X, en el qual es comenta l'Apocalipsi de Sant Joan, i que està il·lustrat amb 79 miniatures, que són les que li donen valor.
Per a la conservació del llibre, el CRBMC ha dissenyat una caixa especial amb material de conservació que en permet l'emmagatzematge, així com el trasllat al Museu Diocesà de la Seu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema