El 80% de les visites que atén el servei d'urgències de l'Hospital de Cerdanya, el nou Transfronterer, és per atendre afectacions pròpies d'un centre d'atenció primària (CAP). Això és així perquè, segons la tesi de la direcció de l'hospital, els pacients de Puigcerdà continuen percebent els serveis sanitaris com un sol ens, unint l'atenció de l'hospital i la de l'àrea bàsica de salut, perquè històricament els dos serveis han estat en un sol edifici, el de l'antic centre sanitari de la plaça de Santa Maria.

Després de més d'un any des de l'entrada en funcionament, la direcció de l'Hospital Comú de Cerdanya ha observat que la immensa majoria de patologies que tracten els seus serveis d'urgències són pròpies de CAP. Tant és així que, per les mateixes patologies, els pacients de municipis de la comarca que també tenen centre d'atenció primària no acudeixen a l'hospital perquè van al metge de capçalera de referència que tenen més a prop. En canvi, els usuaris de Puigcerdà, i sobretot els milers de segons residents que hi passen caps de setmana o temporades de vacances, mantenen la tendència d'anar a l'hospital perquè així ho han fet tota la vida. Això implica que el CAP de Puigcerdà, que es manté a la plaça de Santa Maria perquè així ho va assumir l'equip de govern en campanya electoral, estigui infrautilitzat.

El director general de l'hospital, Jordi Gassió, ha explicat que "és un problema molt difícil de resoldre perquè tothom sempre havia associat urgències a l'hospital perquè el CAP i l'hospital eren al mateix lloc, l'un al costat de l'altre, i si del que et volies tractar al Centre d'Atenció Primària requeria una visita a urgències, tan sols havies de creuar una porta". Davant d'aquesta situació, l'hospital assumeix les visites perquè, segons ha remarcat Gassió, "el que no podem fer és tornar a enviar la gent al centre del poble", a pesar que entre setmana es mantingui un servei d'urgències al CAP de la plaça de Santa Maria. L'hospital ha portat a terme alguna campanya informativa entre els usuaris perquè es dirigeixin a l'Àrea Bàsica de Salut del centre, però tot i això els percentatges de pacients que van al nou transfronterer quan en realitat haurien d'anar al CAP es mantenen al voltant del 80%. El servei aplica en tot moment el protocol de triatge en funció de la gravetat.

Visita més àgil al CAP

Jordi Gassió ha emfatitzat que la visita al Centre d'Atenció Primària és sempre més àgil que la que es fa al servei d'urgències de l'hospital perquè els serveis mèdics d'aquest últim estan obligats a complir molts més requisits burocràtics i a redactar informes.