La sequera que afecta el país els últims mesos està provocant estralls a la conca alta del Segre fins al punt que, al seu pas per la Cerdanya, aquests dies el riu s'ha pogut creuar a peu.

La manca de precipitacions durant l'estiu ha fet baixar el cabal del Segre a la vall per sota del metre cúbic per segon. A l'inici d'aquesta setmana, el riu presentava al seu pas per Isòvol un cabal de 0,6 metres cúbics per segon, quan la mitjana de tot l'any passat va ser de 6,9 metres cúbics. Més enllà d'oscil·lacions causades pels temporals esporàdics de tarda, la situació es repeteix des de fa setmanes. Així, la mitjana del cabal del mes d'agost s'ha situat en 3,1 metres cúbics. Les tempestes de tarda fan que, temporalment, el cabal creixi, de manera que, per exemple, després de la pluja de dilluns al vespre, el cabal es va situar dimarts en l'1,06 metre cúbic per segon. Dilluns al vespre va caure a la comarca un xàfec que va deixar uns 20 litres per metre quadrat.

La situació afecta especialment els ramaders de la vall que cultiven terres. Les comunitats de regants miren diàriament el cabal del riu per saber fins a quin punt podran combatre la calor portant aigua als seus prats. És el cas de la Comunitat de Regants de la Sèquia de Bellver, que aquestes últimes setmanes ha vist perillar el regadiu. El seu president, Sebastià Aymerich, va explicar que la situació no ha estat dramàtica perquè la primavera va ser bona, però va apuntar que el final de l'estiu vindrà condicionat per les tronades que puguin fer pujar una mica el Segre. Així, el prop del centenar de pagesos que formen la comunitat de regants ha pogut fer una bona collita dels prats de regadiu, en els quals hi planta cereals, com ara el blat. Els prats que sí que s'han vist afectats per la sequera són els de secà, perquè han rebut molt poca aigua durant les últimes vuit setmanes. Molts d'aquests prats en què es planta un segon cultiu s'han hagut d'abandonar després del dall del juny.

Aymerich va apuntar que "estem en una situació que, si no plou més, això anirà baixant. Aquests dies hem pogut anar fent, però, quan fa tant sol, al cap del dia l'aigua no corre". El president de la comunitat de regants bellverenca va apuntar que, ara, a partir del setembre, la temperatura baixarà i, per tant, és optimista que els prats podran suportar millor la manca d'aigua.

La situació és pitjor a la Seu d'Urgell, on el cabal experimenta l'extracció de més sèquies abans d'arribar al Parc Olímpic del Segre.