En les pròximes setmanes l'Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya rebrà la resposta del departament d'Educació sobre si es podrà impartir a la comarca un grau de formació professional en hostaleria.

El turisme és un dels principals motors econòmics de la zona i, no obstant això, a la comarca no hi ha cap centre on els estudiants puguin formar-se en aquest àmbit i obtenir un títol oficial. Davant d'aquest fet, l'Associació de Bars i Restaurants fa 14 anys que mou els fils per aconseguir reunir les condicions per impartir formació a la Cerdanya mateix. Després d'algun intent fallit, fa tres anys van decidir tornar a iniciar tots els procediments legals per demanar-ho. A hores d'ara es troben al final del llarg procés de documentació i requisits que han hagut de presentar. La resposta del departament, segons creuen, arribarà "en breu".

La formació que planteja l'entitat és un grau professional que proposen que es desenvolupi a la cuina l'institut Pere Borrell de Puigcerdà, ja que el centre disposa de cuines que no s'utilitzen des de la posada en marxa de l'horari intensiu. Així, de moment, la Generalitat estudia que l'institut compleixi els requisits necessaris.

"A la nostra comarca, on vivim del turisme, no té gaire sentit que els interessats en el món del turisme i l'hostaleria s'hagin de desplaçar a altres comarques per formar-se", exposa la presidenta de l'associació, Nati Bover. "Considerem que una oferta de formació ajudarà tant a la gent del sector, que podrà tenir professionals més ben preparats, com als estudiants", continua la presidenta. En aquest sentit, destaca que en l'àmbit hi ha molta gent sense la formació necessària per treballar-hi.

Per a Bover, aconseguir el grau seria la recompensa per l'esforç que han hagut de fer per impulsar-ho, ja que "demanen una animalada de requisits", assegura.