Guils restaura i embelleix el cementiri de Sant Esteve per adequar-lo a les visites

L'Ajuntament obre un torn de debat amb els veïns per instal·lar creus als nínxols, endreçar l'espai i els seus accessos i il·luminar-lo

10.09.2016 | 07:37
Operaris treballant a les obres d´embelliment del cementiri de Guils

L'Ajuntament de Guils de Cerdanya porta a terme aquestes setmanes d'estiu un projecte de restauració i millora de tot el recinte del cementiri a fi i efecte de consolidar-ne les parts malmeses i projectar l'equipament religiós com un espai endreçat que pugui acollir amb comoditat els familiars i visitants. En aquest aspecte, l'Ajuntament vol instal·lar creus i posar ordre en algunes tombes per tal que tot el recinte quedi homogeneïtzat. Per això, ha iniciat un procés obert de diàleg amb els veïns per consensuar les actuacions sobre els nínxols.

La intervenció tindrà un pressupost final que se situarà entre els 30.000 i els 35.000 euros en funció d'alguns aspectes que el consistori vol afegir al projecte, com ara la instal·lació d'il·luminació. Els diners els aporta el mateix Ajuntament a partir de fons propis extrets d'una partida del pressupost municipal. Una de les primeres actuacions del projecte ha estat la restauració del mur perimetral que divideix l'espai entre el cementiri i l'accés de l'església de Sant Esteve. El mur presentava una inclinació que comportava perill d'ensorrament, de manera que els operaris el van desmuntar i muntar de nou. El consistori ha volgut aprofitar aquesta intervenció per, també, rebaixar uns centímetres l'accés al recinte, així com instal·lar llambordes en el seu recorregut. L'equip de govern ha qualificat el projecte d'"ordenació, embelliment i millores en general" del cementiri del nucli de Guils, el qual, "amb el pas del temps, ha quedat força desgavellat". En aquest sentit, l'alcalde de Guils, Valentí Tuset, va explicar que "retirem runes, homogeneïtzem les tombes i netegem l'espai en general. Volem posar-hi unes creus de ferro, però, abans de tirar endavant algunes de les propostes, volem parlar-ne amb els veïns".

L'església de Sant Esteve, consagrada el 1042 per part del bisbe d'Urgell Guillem Guifré, forma part amb el recinte del cementiri de la visita al nucli antic de Guils.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema