L'Ajuntament de la Seu d'Urgell atorgarà ajuts per rehabilitar i repintar porxos i façanes dels edificis del carrer Major i del carrer dels Canonges, situats al centre històric de la població. En total, l'Ajuntament ha pressupostat una partida de 50.000 euros .

La campanya té l'objectiu de millorar la conservació de la part exterior d'un dels elements més representatius que té el municipi, que són les voltes dels porxos, tal com assegura el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Jesús Fierro.

Per a la convocatòria es distingeix entre els ajuts destinats als edificis amb porxos i els que no en tenen: per als primers el període de sol·licitud acabarà el 19 d'octubre i, en canvi, per als segons finalitza el 19 de novembre. Com a criteri de priorització, el govern municipal ha decidit que els edificis que tinguin porxos seran els primers als qual s'atorgarà les subvencions per la representativitat que tenen per a la Seu. Si la consignació pressupostària no s'esgota en aquesta primera fase, aleshores seran els edificis que no tenen porxos els beneficiaris de les subvencions. "Com que les porxades són considerades part de les façanes dels edificis particulars, hem aprovat uns ajuts que inclouen tant les porxades com les façanes que les contenen, encara que donem prioritat al primer element", argumenta el regidor.

Més enllà de distingir els edificis que tenen porxos i els que no en tenen, el segon criteri de tria de l'Ajuntament serà en funció de l'ordre de presentació de les sol·licituds que, a més a més, compleixin la documentació que es demana.

Les subvencions cobriran un màxim del 60% del pressupost que tingui la rehabilitació o de la pintura de la façana. Malgrat això, en cas que l'actuació la dugui a terme una empresa de la Seu d'Urgell, l'ens municipal pot arribar a cobrir fins al 85% del cost final de l'actuació.

Sigui com sigui, l'import màxim que podran rebre els veïns que ho demanin són 2.000 euros en el cas que l'edifici tingui una única façana. Si, en canvi, en té dues o més, l'import pot ascendir fins als 3.000 euros. El pla s'engloba en l'objectiu de l'Ajuntament de conservar en bones condicions el centre històric de la Seu.