La fotografia d'una vèrtebra humana ha començat a córrer entre els veïns de Bolvir de Cerdanya. L'autor de la imatge, que es nega a fer pública la seva identitat, afirma que les restes òssies eren sobre el contenidor del cementiri vell de la població.

Fa uns mesos que l'Ajuntament ha començat el trasllat de les restes dels difunts del recinte vell, on l'últim enterrament va tenir lloc fa prop de 20 anys, cap a la nova instal·lació. En veure la imatge de l'os, alguns veïns es van posar les mans al cap, perquè no entenen com pot haver anat a parar un os humà sobre el contenidor.

Segons l'alcalde de la població, Bartomeu Baqué, l'empresa encarregada del trasllat està seguint el protocol i els procediments reglamentaris per tal de respectar els difunts. Per a Baqué, la fotografia procedeix d'uns veïns amb ganes de crear polèmica perquè estan en desacord amb el canvi de recinte: "L'empresa està fent les coses bé, però allà hi pot entrar qualsevol amb una pala i moure els ossos", expressa. Informa que, a més, l'empresa no ha treballat en el trasllat durant tot l'estiu, i que ningú pot provar que la fotografia sigui feta al cementiri.

Per part dels veïns, en canvi, la imatge és una demostració més de la mala gestió en la destrucció de l'equipament, que ha de convertir-se en un jardí i parc públic. De moment, Artur Magalló, veí de la població, ha informat dels fets el bisbat de la Seu d'Urgell, "per tal que prenguin mesures contra aquest fet moralment tan greu", declara.

Més enllà de la imatge, hi ha alguns veïns que mostren el seu desacord en el trasllat dels seus difunts: "els pares, els padrins i el tiet estan enterrats aquí. Jo desitjo que descansin en pau i que no els vagin passejant amunt i avall. Pobre de l'Ajuntament si s'atreveix a tocar-los, perquè jo tinc el dret de les tombes dels meus avantpassats", exclama Maria Àngels Llombard, habitant de Bollvir.

El consistori va tirar endavant el projecte quan el bisbat ho va aprovar. Per fer-ho, però, també necessitava el consentiment de les famílies. A Bolvir n'hi ha quatre que no han firmat, com la de Llombard, perquè no volen moure les restes. "L'alcalde va amenaçar-nos que, si no firmàvem, els nostres morts anirien a parar a una fossa comuna, com a la guerra civil. N'hi ha que es van espantar, i per això van firmar l'acord del trasllat", diu Llombard.

A part, el nou nou recinte i la destrucció del vell també han provocat reaccions per part dels interessats en el patrimoni arquitectònic. "El cementiri vell datava del segle XII i era l'únic arxiu històric que tenia el municipi. Ara s'ha destruït sense haver-n'hi cap necessitat", opina Bartomeu Formentí, estiuejant al poble. L'equip de govern ho justifica pel mal estat en què es trobava.