Veïns de Bolvir denuncien la manca de respecte a les restes òssies del cementiri

Un veí fotografia una vèrtebra humana trobada sobre un contenidor i l'escampa de forma anònima

10.09.2016 | 07:37
Vèrtebra humana sobre el contenidor del cementiri vell de Bolvir

La fotografia d'una vèrtebra humana ha començat a córrer entre els veïns de Bolvir de Cerdanya. L'autor de la imatge, que es nega a fer pública la seva identitat, afirma que les restes òssies eren sobre el contenidor del cementiri vell de la població.

Fa uns mesos que l'Ajuntament ha començat el trasllat de les restes dels difunts del recinte vell, on l'últim enterrament va tenir lloc fa prop de 20 anys, cap a la nova instal·lació. En veure la imatge de l'os, alguns veïns es van posar les mans al cap, perquè no entenen com pot haver anat a parar un os humà sobre el contenidor.

Segons l'alcalde de la població, Bartomeu Baqué, l'empresa encarregada del trasllat està seguint el protocol i els procediments reglamentaris per tal de respectar els difunts. Per a Baqué, la fotografia procedeix d'uns veïns amb ganes de crear polèmica perquè estan en desacord amb el canvi de recinte: "L'empresa està fent les coses bé, però allà hi pot entrar qualsevol amb una pala i moure els ossos", expressa. Informa que, a més, l'empresa no ha treballat en el trasllat durant tot l'estiu, i que ningú pot provar que la fotografia sigui feta al cementiri.

Per part dels veïns, en canvi, la imatge és una demostració més de la mala gestió en la destrucció de l'equipament, que ha de convertir-se en un jardí i parc públic. De moment, Artur Magalló, veí de la població, ha informat dels fets el bisbat de la Seu d'Urgell, "per tal que prenguin mesures contra aquest fet moralment tan greu", declara.

Més enllà de la imatge, hi ha alguns veïns que mostren el seu desacord en el trasllat dels seus difunts: "els pares, els padrins i el tiet estan enterrats aquí. Jo desitjo que descansin en pau i que no els vagin passejant amunt i avall. Pobre de l'Ajuntament si s'atreveix a tocar-los, perquè jo tinc el dret de les tombes dels meus avantpassats", exclama Maria Àngels Llombard, habitant de Bollvir.

El consistori va tirar endavant el projecte quan el bisbat ho va aprovar. Per fer-ho, però, també necessitava el consentiment de les famílies. A Bolvir n'hi ha quatre que no han firmat, com la de Llombard, perquè no volen moure les restes. "L'alcalde va amenaçar-nos que, si no firmàvem, els nostres morts anirien a parar a una fossa comuna, com a la guerra civil. N'hi ha que es van espantar, i per això van firmar l'acord del trasllat", diu Llombard.

A part, el nou nou recinte i la destrucció del vell també han provocat reaccions per part dels interessats en el patrimoni arquitectònic. "El cementiri vell datava del segle XII i era l'únic arxiu històric que tenia el municipi. Ara s'ha destruït sense haver-n'hi cap necessitat", opina Bartomeu Formentí, estiuejant al poble. L'equip de govern ho justifica pel mal estat en què es trobava.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cerdanya/Alt Urgell

Puigcerdà cedeix el CAT a Agricultura perquè hi traslladi l'oficina comarcal

Puigcerdà cedeix el CAT a Agricultura perquè hi traslladi l'oficina comarcal

L'Ajuntament segrega l'actual parcel·la i obre els tràmits per fer les obres de la nova seu del DARP

Puigcerdà cedeix el CAT a Agricultura perquè hi traslladi l´oficina comarcal

Puigcerdà cedeix el CAT a Agricultura perquè hi traslladi l´oficina comarcal

L´Ajuntament segrega l´actual parcela i obre els tràmits per fer les obres de la nova seu del DARP

Els treballadors de l'Ajuntament de Puigcerdà reclamen l'augment de l'1%

Els treballadors de l'Ajuntament de Puigcerdà reclamen l'augment de l'1%

La falta de pressupost fa témer al personal per l'increment legal però l'alcalde diu que el cobraran

El 60% de les recàrregues de vehicles elèctrics al Pirineu són de gent de pas

El 60% de les recàrregues de vehicles elèctrics al Pirineu són de gent de pas

El primer punt de càrrega de la Cerdanya té una mitjana d'un vehicle al dia, que consumeix 2,6 KW

Tres famílies de la Seu d'Urgell ratifiquen la denúncia per incitació a l'odi en una escola

Tres famílies de la Seu d'Urgell ratifiquen la denúncia per incitació a l'odi en una escola

S'investiguen els comentaris de professors i l'actitud del director vers el fill d'una agent de la...

Enllaços recomanats: Premis cinema