Els criadors de cavalls de la Cerdanya i el Pirineu han alertat el Govern que, si la política general vers el sector de la ramaderia no canvia, no podran continuar fent la gestió diària del territori. Representants ramaders de la Cerdanya s'han reunit aquesta setmana amb el departament d'Agricultura per fer-los entendre que necessiten recuperar les ajudes com a compensació per la feina de manteniment del sotabosc. Estan recelosos que es dediquin diners públic a la fauna salvatge, com ara l'ós, el llop o el voltor, en un moment de pèrdua d'altres ajuts per als ramaders.

Amb la reforma de les subvencions europees PAC, els criadors cerdans han perdut la de la neteja dels boscos i prats del Pirineu. De mitjana, la setantena d'explotacions de cavalls dels 135 socis de l'Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya rebien uns 1.500 euros anuals. L'ajuda es fixava en funció de les hectàrees pasturades i el nombre d'eugues, de manera que alguns podien cobrar 1.000 euros i d'altres 3.000 o més, segons ha explicat el president de l'entitat, Pere Tor.

La subvenció ha durat cinc anys i ha estat suprimida paral·lelament a la disminució i eliminació d'altres. Així, el Govern ha retallat les ajudes a la ramaderia ecològica al voltant del 60%, la qual cosa fa quasi inviable el negoci ecològic. A la Cerdanya hi ha una quinzena d'explotacions ecològiques, segons ha apuntat Tor, que suposa a l'entorn del 20% del sector, però en altres comarques, com ara el Ripollès, representa el 90% dels criadors.

D'altra banda, l'administració ha augmentat de 80 euros a 150 euros l'ajuda per euga adulta en la línia de races autòctones. Els ramaders no comprenen tampoc que l'administració, al seu entendre, escanyi la ramaderia i, en canvi, subvencioni i promocioni la reintroducció de fauna salvatge com ara l'ós, al programa del qual el Govern ha destinat 2,5 milions d'euros, segons ha denunciat Unió de Pagesos.

En aquest sentit, Pere Tor ha emfatitzat que "aquest és un dels altres problemes. Amb la fauna salvatge, sí que cada vegada hi ha més merder. S'estan introduint óssos, voltors, llops, tots estan protegits; per a aquests sí que tenen un munt de calés de por, i tots aquests animalots després també ens ataca el bestiar i quan et vas a exclamar mai hi ha partides i mai és culpa d'aquests animalots".

O fauna salvatge, o ramaderia

El president de l'Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya ha apuntat que "les comarques del Pirineu com la Cerdanya són petites per tenir-hi tantes coses. El bestiar dels ramaders i, a més, tots aquests animals. A mi em sembla que la comarca és massa petita".