El gran enrenou viscut la setmana passada a Llívia amb el cérvol que va quedar atrapat en un balcó quan escapava d´uns caçadors i la posterior campanya perquè no se´l caci sembla que quedarà en la memòria dels veïns com una anècdota simpàtica.

Tot el contrari del que va viure Alp a mig segle passat amb el seu cérvol particular, l´Alpi, el qual és avui encara molt present en la memòria dels veïns i la vida local.

El 21 de novembre del 1957 va entrar al poble un cérvol que havia estat alliberat en una campanya de repoblament. L´exemplar es va quedar al poble i es va acostumar a menjar del que li donaven els veïns. A casa de l´alcalde, Martí Tajà, alimentaven i amanyagaven l´animal, segons recorden des de l´Ajuntament, de manera que de seguida el poble es va fer seu el cérvol i el va batejar Alpi. L´animal es passejava amunt i avall de l´escola a l´estació i d´aquí al Casino, on veïns i turistes li donaven menjar. Expliquen al consistori, i hi ha fotos que en donen fe, que l´Alpi fins i tot va assistir al funeral d´un dels veïns amb qui més va congeniar.

També tafanejava les partides d´escacs diàries de l´alcalde amb el cap de la Guàrdia Civil i esperava els nens a la sortida de l´escola. Però quan es va fer gran, l´Alpi es va anar tornant més esquerp, sobretot en les èpoques de zel, en què generalment tornava als boscos. Un dia, un metge d´Olot que estava de cacera el va abatre sense saber-ne la identitat. Els veïns d´Alp en van reclamar el cos a l´estat, que el volia entregar com a trofeu, i avui en dia el seu cap presideix l´entrada de l´Ajuntament. Des de llavors l´Alpi està en la memòria del poble, fins al punt que és a l´escut extraoficial del municipi i un capgròs l´ha perpetuat com a mascota en els actes infantils i les festes populars.

L´alcalde d´Alp, Ramon Moliner, explica que «l´Alpi és un personatge viu al poble, tothom té molt present la figura del cérvol que va estar-se al poble, i seguint la seva memòria es va incorporar a l´escut i es va fer l´estàtua de davant l´església». Tant és així que la llar d´infants porta el nom del cérvol i en moltes activitats de la Molina també hi apareix.