L'església de Sant Miquel de Soriguerola, al terme de Fontanals de Cerdanya, disposarà els pròxims mesos d'una reproducció de la taula romànica -per bé que alguns experts la situen en el gòtic-, que, provinent d'aquesta ermita cerdana, forma part del fons del Museu Nacional d'Art (MNAC).

L'Ajuntament i els responsables del museu han pactat fer una reproducció de la taula, un gran plafó amb pintures policromades que molt probablement era a l'altar, i instal·lar-la a l'església de Sant Miquel perquè llueixi en el seu entorn original. L'operació no costarà res a l'Ajuntament perquè tant el MNAC com la Fundació La Caixa tenen una línia d'ajudes previstes per a aquests casos.

El tinent d'alcalde de Fontanals, Miquel Adam, va calcular ahir que en un any la reproducció podria estar penjada a Sant Miquel. Per a això, les pròximes setmanes tècnics del museu visitaran l'ermita de Soriguerola. La base de la reproducció serà fotogràfica i respectarà les mides reals de l'original, 96 per 234 cm. Adam s'ha mostrat molt satisfet per l'operació.

La taula de Sant Miquel de Soriguerola és una obra que els experts han datat del segle XIII, cap al final del romànic i l'inici del gòtic. Es tracta d'una obra anònima atribuïda al conegut com a Mestre de Soriguerola, un artista artesà de qui no se sap el nom, de manera que es pot considerar que és l'obra la que dóna el nom a l'autor cerdà. Les pintures de la taula relacionen el Sant Sopar amb l'arcàngel sant Miquel. Si bé es va arribar a considerar que pogués ser un retaule, les dimensions de l'església de Sant Miquel ho han descartat, per la qual cosa els experts han conclòs que es tracta d'una taula que es penjava a l'altar amb la mateixa finalitat decorativa i educadora que els retaules, segons ha explicat Adam.

Impuls del turisme local

La recuperació de la taula forma part d'un projecte global de l'Ajuntament de Fontanals de reimpulsar el turisme de visita, ja que actualment l'oferta local està marcada principalment pel turisme de segona residència. Així, l'alcalde, Ramon Chia, ha explicat que "ens vénen molts visitants però no tenim especificades les visites, per això volem fer una ruta romànica que permeti conèixer les esglésies del terme".