Una vintena de tractors han participat aquest divendres en una mobilització a la Seu d'Urgell per protestar contra les retallades als ajuts de ramaderia i agricultura ecològiques i a les indemnitzacions compensatòries. El sindicat Unió de Pagesos ha assegurat que aquesta reducció de subvencions pot suposar una pèrdua de 553.981 euros a la comarca de la Cerdanya i de 419.996 a la de l'Alt Urgell. A més, el sindicat ha tornat a denunciar que les imposicions de la Comissió Europea, determinades decisions de la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, i la retallada d'un 20% dels imports d'ajuts agroambientals en agricultura i ramaderia ecològica del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR), han provocat que els ramaders ecològics de muntanya perdin de mitjana més d'un 50% dels ajuts respecte a l'anterior PDR.

Segons Unió de Pagesos, la reducció d'aquestes subvencions suposa que les 29 explotacions beneficiàries de l'ajut del 2015 de ramaderia ecològica de la Cerdanya i les 23 de l'Alt Urgell deixin de percebre, respectivament, 38.112,59 i 26.944,45 euros, la meitat de les quals haurien provingut dels fons comunitaris i estatals. A tot Catalunya, la retallada pressupostària del 20% és de 743.632,37 euros per a la ramaderia ecològica catalana, dels quals 371.816,19 haurien procedit de les administracions comunitària i estatal.

A més, el sindicat ha denunciat que la Direcció General de Desenvolupament Rural ha exclòs de les ajudes a l'agricultura ecològica les mares de recria de menys de 24 mesos i les pastures conreades de menys de cinc anys certificades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològic (CCPAE). I ha subratllat que Agricultura ha introduït unilateralment noves modificacions que agreugen la situació del sector en comptes de pal·liar l'obligació imposada per la Comissió Europea de no permetre un ajut lligat als caps de bestiar dins de la mesura de foment del benestar animal.

UP ha afirmat que tot plegat s'ha greujat, d'una banda, per la retallada pressupostària del 20% a l'agricultura ecològica que a la Cerdanya ha afectat 23 explotacions amb 12.828 euros menys i a l'Alt Urgell sis explotacions amb 1.302 euros menys, i d'altra banda, per la reducció del 48% de l'ajut d'indemnització compensatòria (IC) del 2014, que a la Cerdanya suposa una pèrdua total de 363.419 euros per a 181 beneficiaris, i a l'Alt Urgell, 291.812 euros per a 200 beneficiaris. A més ha lamentat que aquesta situació encara s'ha empitjorat més per la sorprenent retallada de l'ajut de les IC del 2015 anunciada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, que suposaria pèrdues de 139.622 euros a la Cerdanya per a 176 beneficiaris, i de 99.908 euros a l'Alt Urgell per a 192 beneficiaris.

Unió de Pagesos ha recordat que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es va comprometre a donar continuïtat a les actuacions per afavorir el desenvolupament de les produccions i el consum de productes ecològics en el marc del Programa de Foment de la Producció Agroalimentària Ecològica a Catalunya. Per això, el sindicat li ha exigit una gestió eficaç dels ajuts i que no posin en perill la viabilitat del sector. Segons dades del Departament, els pagaments que va efectuar el juliol i l'agost passats a la producció agrària ecològica van ser de 4,94 milions d'euros, quan el pressupost dels ajuts del PDR 2014-2020 és de 38 milions per a sis anys (6,33 milions/any) i el pressupost de tot el PDR de Catalunya arriba als 810 milions. Per aquest motiu, el sindicat ha considerat que és incomprensible que Agricultura argumenti que no disposa de pressupost aquest primer any per pagar la totalitat dels ajuts.