La Cerdanya té des d'aquesta setmana una nova eina que dóna a conèixer el seu patrimoni natural tant pel que fa a la conservació de la seva cultura popular com per a la promoció turística de la vall. Es tracta de la guia Punts d'Observació del paisatge de la Cerdanya, una guia realitzada sota l'aval tècnic de l'Observatori del Paisatge que recull els 169 millors miradors de tota la vall. El document ja es pot consultar en línia al portal www.catpaisatge.net.

El document va més enllà d'una guia de miradors com tenen en altres comarques perquè s'ha fet a través de la consulta al territori. Segons han explicat els seus responsables, el treball recull tant grans balconades com petits racons o fons de vall que la gent dels pobles coneix com a indrets amb vistes especials perquè així els ha estat transmès per les generacions precedents.

Segons han explicat des de l'Observatori del Paisatge, "el document identifica, caracteritza i reivindica 169 punts d'observació del paisatge amb qualitat escènica i que són alhora reconeguts i valorats per la població i els agents locals, i posa sobre la taula estratègies i mesures que els ajuntaments i la resta d'entitats de la Cerdanya poden utilitzar per donar-los a conèixer, millorar-los, promoure'ls, o aprofitar les seves excel·lents capacitats didàctiques i de sensibilització sobre el paisatge cerdà". La guia incorpora un mapa transfronterer amb tots els miradors, la llista dels quals s'ha fet amb la col·laboració de tots els 39 ajuntaments d'un i altre costat de la frontera.

Mapa sense fronteres

La guia inclou tant cims com revolts de carretera, racons de bosc o espais oberts a la plana des d'on l'observació de l'entorn esdevé especial com ara la Carbassa, el coll de Vimboce, Cap del Ras, el collet de Coma de Fornos, coll de Trapa, la Roca d'Alp, el Cortalet, l'ermita de Sant Salvador de Predanies, el Pla de l'Àliga, la Creu de Béixec, la Roca Escorxada, la Portella Blanca, Bajanda i el Roc de la Serra de la Quera.

El mapa que inclou el document especifica la seva situació exacta sobre un desplegable que obvia les divisions administratives. Aquesta és una de les claus del treball realitzat per les administracions locals i nacionals dels dos costat de la frontera, així com els respectius parcs naturals.