Itàlia vol crear a la frontera eslovena un hospital copiant el model cerdà

El Transfronterer de Puigcerdà ofereix la seva fórmula de gestió a la comunitat mèdica

23.11.2016 | 19:53
La doctora Josefa Sánchez, que ha presentat el model sanitari cerdà a Durban.

El model de gestió transfronterera de l´Hospital de Cerdanya, pioner en el món mèdic, comença a ser vist com una solució en altres regions del planeta. L´hospital de Puigcerdà ha ofert la seva fórmula de treball mèdic i administratiu a la comunitat sanitària internacional perquè serveixi d´exemple per a d´altres regions del planeta amb les mateixes característiques. Una delegació de l´equip directiu del centre ha participat en el congrés internacional d´hospitals, que s´ha celebrat a Sud-àfrica, per exposar el model. La regió italiana d´Udine, que comparteix zona fronterera amb Eslovènia, ja s´hi ha mostrat interessada.

La delegació de l´Hospital de Cerdanya enviada a Durban l´ha encapçalat la doctora Josefa Sánchez, la qual ha ofert als congressistes una visió general de la Cerdanya, amb pacients de dos estats i dos models sanitaris molt diferents, i hi ha explicat les fórmules que està utilitzant per resoldre els entrebancs diaris.

Sánchez ha explicat que a Durban hi ha mostrat «els reptes que ens trobem a causa de tenir diferències en el model sanitari, en les legislacions, en la cultura, en els costums, en la llengua i en la manera d´abordar assistencialment i administrativament determinats processos». Sánchez ha remarcat que «les solucions que ens plantegem aquí són pioneres perquè responen a problemes que s´han creat aquí per primera vegada», de manera que poden resultar d´ajuda a d´altres hospitals que vulguin implantar un model com el de la Cerdanya.

En aquest sentit, el model de gestió de l´hospital transfronterer es basa principalment en el Servei Nacional de Salut, que és el que s´utilitza a l´estat espanyol sobre la dinàmica de la sanitat universal, amb incorporacions del model sanitari francès, que es basa en cotitzacions aportades pels treballadors sota la tutela del govern. Els pactes per combinar dels dos models es fan amb acords puntuals a través de l´Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT), un òrgan avalat legislativament per la Unió Europea.

Fonts de l´Hospital de Cerdanya han confirmat que una delegació italiana ha fet saber que, un cop tingui el pressupost per tirar endavant el seu centre assistencial transfronterer amb Eslovènia, farà una estada a Puigcerdà per conèixer sobre el terreny l´aplicació del model compartit. Aquest contacte amb la regió italiana d´Udine se sumarà al que ja va portar a terme l´hospital cerdà aquest any amb una regió sanitària fronterera entre Galícia i Portugal.

En aquest cas, la Xunta i l'Administració Regional de Salut del Nord, del govern de Lisboa, ja han constituït també una AECT per crear una regió sanitària comuna on no es construirà un equipament sanitari per a tots els pacients sinó que es compartirà una zona sanitària i els pacients aniran a un costat o altre de la frontera en funció de l´atenció que requereixin.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cerdanya/Alt Urgell

El Retaule de Sant Ermengol estrena escena
El Retaule de Sant Ermengol estrena escena

El Retaule de Sant Ermengol estrena escena

Per commemorar el 60è aniversari de la representació, la nova direcció incorpora el quadre escènic...

Guils crea illes al carrer per impedir que els cotxes hi corrin

Guils crea illes al carrer per impedir que els cotxes hi corrin

Veïns d'una urbanització fan arribar a l'Ajuntament la preocupació per l'excés de velocitat dels...

Dinosfera, a Coll de Nargó, proposa un Sopar Cretaci per les sales del museu

Dinosfera, a Coll de Nargó, proposa un Sopar Cretaci per les sales del museu

El centre d'interpretació dels dinosaures de Coll de Nargó, Dinosfera, ha ideat una...

El puigcerdanenc Pep Vivas es prepara per creuar el Canal de la Mànega amb finalitat solidària

El puigcerdanenc Pep Vivas es prepara per creuar el Canal de la Mànega amb finalitat solidària

El nedador d´aigües obertes farà la travessa solidària aquest dissabte, sense neoprè, en aigües a...

Guils crea eslàloms al carrer per impedir que s´hi corri

Guils crea eslàloms al carrer per impedir que s´hi corri

Veïns d´una urbanització fan arribar a l´Ajuntament la preocupació per l´excés de velocitat dels...

Les escoles de la Cerdanya se sumen en bloc al projecte per fer menjar local

Les escoles de la Cerdanya se sumen en bloc al projecte per fer menjar local

A partir del setembre entre 500 i 600 alumnes es beneficiaran d'un menú amb productes del Pirineu

Enllaços recomanats: Premis cinema