n La Cerdanya participarà els pròxims tres anys en un estudi sobre l'adaptació al canvi climàtic i les conseqüències que pot tenir en la població, l'economia de la zona i els recursos naturals. El projecte es va presentar ahir a Perpinyà amb la presència de representants institucionals de la Cerdanya.

L'actuació va quedar ahir establerta en el signatura d'un acord per part de la Diputació de Girona, el Consell dels Pirineus Orientals i el CILMA sobre la base del qual s'impulsarà un projecte d'adaptació al canvi climàtic del territori anomenat Espai Català Transfronterer. El projecte té una dotació d'un milió d'euros i s'estructurarà en tres grans línies d'actuació: anàlisi de vulnerabilitat territorial als efectes del canvi climàtic, sensibilització, i elaboració d'una metodologia de treball i acompanyament als municipis per a la redacció i execució dels plans locals d'adaptació al canvi climàtic, segons van explicar ahir els seus impulsors. Els estudis que es faran sobre les comarques del territori com ara la Cerdanya, que té part a totes dues bandes de la frontera gestionades per les dues administracions signants, han de permetre fer front als efectes del canvi climàtic com ara onades de calor, sequera o pluges torrencials. Això permetrà a la Cerdanya posar sobre la taula un dels efectes del canvi climàtic que més preocupa la vall: la reducció de les nevades en les últimes dècades i el futur del sector turístic de la neu.

Entre els primers objectius que s'ha marcat l'estudi hi ha posar en comú les dades i informacions disponibles sobre el canvi climàtic per a una millora dels coneixements sobre la vulnerabilitat del territori, compartir els recursos i posar en marxa accions transfrontereres a escala territorial per assolir els reptes comuns dels dos costats de la frontera. El pressupost del projecte està finançat pels Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que n'aporten el 60%; el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, que en posa el 18,9%; el CILMA, que en posa el 9,5%, i la Diputació de Girona, que aporta el 6,6% restant.