De cada deu pacients que entren a l´hospital transfronterer de la Cerdanya, vuit són de l´estat espanyol i dos del francès. Si bé cada vegada són més els veïns de l´Alta Cerdanya i el Capcir que trien visitar-se a l´hospital comú de Puigcerdà, i així prenen una decisió que trenca amb els seus hàbits sanitaris, l´atenció als pacients del costat sud de la frontera és molt majoritària en tots els departaments del centre mèdic.

Tancada i aprovada la primera memòria d´un any complet d´activitat ­-la del 2015-, la proporció entre pacients d´un costat i l´altre de la frontera s´ha siutat en el 81,65% a favor dels catalans del sud. En aquesta dinàmica, l´àrea de l´hospital que registra una descompensació més gran és la de consultes externes. Durant tot l´any passat l´hospital va atendre 39.074 consultes externes, de les quals el 93,4% van ser de veïns de la Baixa Cerdanya i el 6,6% restant de l´Alta Cerdanya i el Capcir. En el segon lloc d´aquest rànquing se situen les àrees d´urgències i cirurgia. De les 23.997 visites que va atendre l´àrea d´Urgències, el 84,1% provenien de la banda sud. Un percentatge que pràcticament es repeteix, el 84,1%, en l´àrea de cirurgia. Els altres tres departaments de l´hospital també van registrar l´any passat moltes més atencions a pacients catalans del sud: altes hospitalàries, que va situar la proporció en els 80,3% i el 19,7%; radiologia, amb una proporció del 74,6% i el 25,4%; i parts, amb un desequilibri situat en tres de cada quatre.

Aquests dos últims departaments són dels més cridats a convèncer els cerdans del nord i capcinesos a utilitzar l´hospital transfronterer, les instal·lacions del qual sorprenen positivament la major part dels nous pacients que hi arriben, segons les enquestes del mateix centre mèdic. Això és així perquè, d´una banda, bona part de l´àrea de radiologia prové del centre especialitzat que hi havia a Err i que els últims mesos s´ha traslladat a l´hospital comú. Això fa que molts dels seus treballadors i pacients provinguin d´Err. Pel que fa als parts, els avantatges que ofereix l´hospital pel que fa a l´atenció i a la distància respecte d´altres centres mèdics, com els de Perpinyà, ha d´acabar convencent moltes famílies, segons les previsions de l´hospital.

Els impulsors del centre es van proposar en l´obertura, el 2014, que en cinc anys la proporció d´altes hospitalàries sigui del 60% i el 40% seguint la proporció de població a què dóna servei.