L'Alt Urgell ha celebrat les novetats recents sobre la imminent construcció del túnel de Tresponts que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat a la comarca aquesta setmana durant una visita institucional. Tant és així que l'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera (ERC), ha remarcat que «crec sincerament que ens trobem en la recta d'inici d'aquesta obra tan necessària per a la comarca i per al país, i l'element important és la creació de la comissió de seguiment que, sense cap dubte, té el seu origen en el moviment veïnal del grup Túnel Tresponts, que permetrà, a tota la població implicada, fer el seguiment de l'obra en primera persona».

Martí ha lloat la mobilització veïnal que va fer pressió davant les administracions i ha emfatitzat que «les notícies, doncs, són bones, el camí ha estat llarg per a tots els veïns que ho han patit, la pressió que han fet ha estat prou important, queda doncs seguir vigilants i gelosos del compliment de tots els passos».

Segons ha explicat l'alcalde, «el pla preveu una actuació en 3,3 quilòmetres que comprèn l'eixamplament de la calçada a set metres d'amplada, el túnel d'1,3 quilòmetres amb dues galeries d'evacuació d'aproximadament 400 metres, i l'ampliació del petit túnel inicial que ja existeix. El projecte es realitza a base de micro-voladures, d'aquí la importància de la prevenció i assegurança de la zona».

El conseller Rull va especificar als alcaldes i la resta d'autoritats de la comarca que les obres començaran la tardor d'aquest any i que durant quatre anys han de significar una inversió de més de 50 milions d'euros a través d'un pla de finançament. Les obres tenen un termini d'execució de 36 mesos. Una comissió de seguiment local vetllarà pel procés.