L'Ajuntament de Puigcerdà i l'empresa Sorea han renovat el conveni per garantir que els veïns de la ciutat amb necessitats bàsiques o en situació de vulnerabilitat puguin utilitzar el servei municipal d'aigua sense que els problemes econòmics siguin un inconvenient. L'acord de col·laboració, iniciat l'any passat, ha de servir d'ajuda a les famílies que en moments puntuals no puguin fer front a les factures de l'aigua.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, i Josep Maria Montserrat, gerent de Sorea, van materialitzar ahir, a la sala de plens de l'ajuntament, la signatura d'aquest fons social amb un import total de 3.000 euros per a aquest 2017. De la xifra, 1.500 els aporta el consistori de la capital cerdana, mentre que Sorea es fa càrrec de la meitat restant.

Piñeira va destacar que «l'objectiu és garantir a tothom l'accés al servei d'aigua potable i especialment a les famílies en situació de precarietat.» L'alcalde va especificar que el fons «serveix per assumir les factures de consum de les famílies en risc d'exclusió social que en un moment determinat poden tenir dificultats per pagar. Volem garantir que no se'ls talla el subministrament i, per altra banda, n'assumim els costos dels rebuts, en la seva totalitat o parcialment».

Per accedir a aquest fons cal fer la sol·licitud a les dependències municipals, i, després d'un informe tècnic en el qual es determina que hi ha una necessitat -que estarà basat en documentació aportada pels usuaris-, automàticament es demanarà a Sorea que no es talli l'accés a l'aigua. Al mateix temps, s'inicien els tràmits per fer front a la factura o factures pendents, a parts iguals entre l'Ajuntament i la concessionària. «Amb això volem demostrar la col·laboració entre administracions públiques i agents privats en temes socials», va manifestar.

L'alcalde va recordar que des de les administracions, les ajudes socials a vegades tenen al darrere un procediment llarg fins que es fan efectives. «En alguns casos, són processos difícils que fugen dels temps que marca la realitat», va dir. És per això que, en aquest cas, el fons social està obert durant tot l'any per accedir-hi en qualsevol moment de necessitat si es compleixen els requisits. «Un sistema flexible des del punt de vista temporal, perquè mai es pot preveure quan es produirà la necessitat», va recalcar.

El gerent de Sorea, Josep Maria Montserrat, va assegurar que és «un plaer» col·laborar amb l'ajuntament per aconseguir «que cap persona quedi exclosa d'un servei bàsic com és l'aigua».