L'escorxador transfronterer de la Cerdanya obrirà portes aquest abril

Les instal·lacions beneficiaran tres-cents ramaders i carnissers de les dues bandes de la frontera

29.03.2017 | 08:13
Ramaders, carnissers i representants polítics han visitat recentment les instal·lacions de l´escorxador

L'escorxador transfronterer d'Ur, a la Cerdanya francesa, entrarà en funcionament en pocs dies. El president del Consell Comarcal de Cerdanya, Ramon Moliner, ha anunciat als ramaders i carnissers de la comarca que se'n beneficiaran que obrirà portes la setmana vinent, a principis d'abril. Així ho va assegurar Moliner en la visita que s'ha realitzat recentment al nou equipament.

La instal·lació, promoguda pel Consell Comarcal de Cerdanya i el Sindicat de l'Escorxador de Bourg-Madame, ha estat finançada al 50% pels dos socis i ajuts europeus amb un cost de cinc milions i mig d'euros, va començar a construir-se l'any 2009 i ha patit diferents aturades per falta de finançament. Davant la imminent obertura, el Consell Comarcal de la Cerdanya ha organitzat una visita a les instal·lacions pels carnissers i ramaders de la comarca. Es calcula que fins a 300 ramaders es beneficiaran del servei que oferirà el nou equipament. El president del Consell Comarcal, Ramon Moliner, ha assegurat que «aquest escorxador ha de substituir el que hi havia a Puigcerdà i el que hi ha a Bourg-Madame».

Després de vuit anys d'ençà que van començar les obres, l'escorxador transfronterer està preparat per començar a sacrificar animals. Segons ha explicat Moliner, les obres a les instal·lacions «estan finalitzades» i tan sols s'està pendent de l'expedient administratiu francès perquè entri en funcionament.

Al centre de la Cerdanya


El nou escorxador neix fruit de la necessitat, ja que tant l'escorxador de Puigcerdà com el de Bourg-Madame són antics i tenen unes instal·lacions obsoletes. Es va triar el municipi francès d'Ur, ja que és el centre de Cerdanya, a mig camí entre la part francesa, amb més ramaders, i Puigcerdà, amb més carnisseries.

L'equipament inclou una sala per especejar, segons el president comarcal, «una sala de desfer permetrà que surtin ramaders que puguin engreixar, matar i comercialitzar els seus animals». Moliner ha precisat que uns 300 ramaders i carnissers dels dos costats de la frontera es beneficiaran del nou escorxador on es preveu que es processin unes 400 tones de carn a l'any.

Les persones que treballaran a l'escorxador seran tres, les mateixes que ara s'ocupen de l'escorxador de Bourg-Madame. Moliner ha especificat que «no obrirà cada dia, només els dies que es mati, es concentrarà tot en un mateix dia». A més, la nova instal·lació permetrà sacrificar cavalls i vaques adultes, cosa que en aquest moment no es pot fer a l'escorxador de Puigcerdà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema