Fins a 7.211 veïns de la Cerdanya han pogut travessar gratuïtament el peatge del túnel del Cadí des del 2014, quan va entrar en vigor la nova normativa perquè els veïns de les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i l'Alt Urgell poguessin continuar gaudint de la gratuïtat però amb canvis a l'hora d'obtenir l'abonament per exercir més control i evitar que usuaris no residents al territori es beneficiessin del descompte.

Segons les xifres facilitades pel Consell Comarcal de la Cerdanya, l'ens encarregat de tramitar els papers, més de 7.200 persones de la comarca han obtingut la gratuïtat entre el gener del 2014 i el 31 de desembre del 2016, els tres primers anys de la nova regulació del descompte.

Cal recordar que la vigència de la gratuïtat és de tres anys, és per això que aquest any 2017 toca, a molts usuaris que van adquirir l'abonament el 2014 -que en són una bona part-, renovar els papers per continuar gaudint del descompte total del peatge. De moment, tal com han informat fonts de l'ens comarcal de la Cerdanya a aquest diari, ja s'han registrat 1.163 renovacions des del gener d'aquest any. Es preveu que els propers mesos aquesta xifra augmenti considerablement, tenint en compte que a molts dels beneficiaris se'ls caducarà abans de finalitzar el 2017.

Tot i que el procediment per obtenir per primera vegada la gratuïtat -si fins ara no s'havia tramitat- continua comportant als usuaris l'obtenció de diversos documents oficials per demostrar la residència i la vinculació amb la comarca de la Cerdanya -o del Berguedà i l'Alt Urgell- els tràmits per renovar la bonificació s'han alleugerit i simplificat considerablement en el cas que les dades personals i acreditatives per demostrar la residència no hagin variat des de la primera vegada que es va sol·licitar la gratuïtat.

Ara, els interessats a renovar el descompte del 100% poden fer-ho omplint un sol document d'acreditació de residència a la comarca. En aquest cas, la gratuïtat continuarà sent vigent per un període de 3 anys. En el document que s'ha d'omplir, l'usuari declara la veracitat de totes les dades i que no hi hagi hagut cap variació en la seva situació laboral o de domicili. Per contra, en el cas que hi hagi hagut alguna variació, serà necessari aportar de nou la documentació, però únicament la que hagi experimentat canvis.