Nou reconeixement a la formatgeria Vall de Meranges. El mestre formatger Albert Pons ha aconseguit una nova distinció a escala estatal d'una de les seves creacions. Aquesta vegada ha estat pel formatge mescla de llet de xai i cabra Xai cabré, que va ser designat ahir, dilluns, a Madrid finalista en el concurs Gourmet Quesos, que reuneix anualment el sector alimentari.

Albert Pons es va desplaçar a Madrid per assistir a l'acte de nominació dels sis finalistes, que rebran el trofeu oficial el dia 27 en el tancament del Saló Gourmet, que acull el concurs. Pons ha explicat que aquesta nova distinció suposa, a pesar de no quedar primer, un reconeixement a la feina d'experimentació que fa constantment a la formatgeria de Meranges i que comporta un treball molt meticulós en tots els processos de l'elaboració del producte final. El formatger de la Cerdanya ha remarcat que «arribar a aquests concursos on participa tanta gent i que et reconeguin el formatge és molt maco perquè és com fer-los entrar a la primera divisió».

El Xai cabré és un formatge de pasta tova de pell rentada, que està fet amb la meitat de llet de xai i la meitat de llet de cabra. Això fa que en boca tingui «un gust molt intens que li dóna la pell rentada, i els llevats molt treballats per fora».

A la categoria de formatges de mescla en què ha obtingut el reconeixement el Xai cabré s'hi van presentar formatges de tot l'estat, entre els quals un jurat selecciona sis finalistes, en aquesta edició tres representants d'Andalusia, un de les Canàries, un de Castella i Lleó, a més del de Meranges.

L'any passat Vall de Meranges va guanyar el prestigiós Cincho d'or del ministeri d'Agricultura espanyol amb el formatge Cremós de Gírol amb cendra, de pasta tova amb llet d'ovella.