Amb l'arribada del bon temps, els cerdans, així com els visitants del cap de setmana, tornen a utilitzar les pistes forestals que donen accés als paratges de més alçada de la vall. En molts casos, però, es troben que no hi poden circular perquè hi ha pertot arreu arbres caiguts enmig dels vials. El fenomen es produeix de tant en tant quan es repeteixen les condicions meteorològiques excepcionals que s'han repetit al Pirineu aquest hivern.

La neu és la causa principal d'aquesta caiguda general d'arbres. Segons han argumentat tècnics forestals, amb les últimes nevades tardanes, les copes dels arbres han hagut de suportar un gran pes, ja que la neu d'aquesta època és sovint humida i, doncs, molt pesada. Això ha fet que, en ventades posteriors, els arbres, majoritàriament pins amb poc arrelament, hagin acabat cedint. Als voltants de les pistes forestals, a més, té lloc molts cops la situació que als talusos creats en el desnivell dels revolts les arrels han quedat amb poca terra per afermar els arbres.

Així ha estat com els tècnics forestals de la comarca han topat aquesta primavera amb nombrosos camins bloquejats. Ha estat el cas, per exemple, de les pistes de la vall de l'Ingla, a Bellver, o la de les Bagues de Riu. Es tracta de pistes molt utilitzades, tant pels ramaders que pugen els ramats als prats alts entre el maig i el juny com per excursionistes i visitants. Les properes setmanes els municipis de la vall hauran de decidir fins a quin punt obren el pas amb la retirada de troncs per facilitar-hi les activitats.