Recuperar el costum ancestral del Pirineu de menjar xicoies i aprofitar aquesta experiència de menjar una planta silvestre per atraure nou turisme gastronòmic. Aquests són els objectius de les primerers Jornades Gastronòmiques de la xicoia els bolets de primavera, que han organitzat els membres de l'entitat Cuina Pirinenca de Cerdanya que aplega els principals restaurants de la vall.

La xicoia és una planta herbàcia perenne de la família de les compostes ( Taraxacum dissectum), de fulles pinnatipartides, en roseta basal i de capítols grocs, segons defineix la Gran Enciclopèdia Catalana. Creix als prats d'alçada de la Cerdanya, on els cuiners i recol-lectors la van a buscar una vegada ha passat el fred rigorós de l'hivern.

Se la relaciona sovint amb la Taraxacum officinale, que rep els noms populars de dent de lleó, cama-roja, lletsó d'ase, llumenetes, pixallits, queixals de vella, lletissó de ruc, lletsó, lletissó, llicsó o xicoira de burro, i malgrat que molts excursionistes la desconeixen i trepitgen sense saber-ho, és molt apreciada pels aficionats a la bona cuina del Pirineu. Per això ara els professionals dels fogons de la vall n'han decidit fer-ne el centre d'unes jornades que duraran els mesos de maig i juny. Hi prenen part els restaurants Cal Fuxet d'Arànser, Ca la Núria de Bellver i Puigcerdà, El Tiró d'Alp, el Rebost de Ger, Cal Torru de Bolvir, l'Hotel Park i l'Hotel del Prado de Puigcerdà, Can Ventura de Llívia, Cal Jet de Ger, la Fonda Cobadana d'Urús i l'Hotel Muntanya de Prullans.

«Amb oli, vinagre i all»

Amb la primavera humida de nevades que viu la Cerdanya, la collita de xicoies i bolets es retardarà unes setmanes però n'hi haurà en abundància, segons ha remarcat l'històric hoteler i cuiner Lluís Dolcet de Puigcerdà. En les jornades també es podran tastar plats amb bolets de temporada com ara les murgues i els moixernons de primavera. Dolcet ha explicat que a partir d'aquestes jornades pretenen «recuperar aquest plat típic del Pirineu. Així se'n parla i la gent el demana; hi ha clients habituals que el coneixen, però hi ha molta gent que no l'ha tastat mai». Per a Dolcet, la millor manera de menjar les xicoies és «la recepta tradicional, és a dir, ben amanida amb un oli, un rajolí de vinagre i una picadeta d'all».