Cerdanya i Alt Urgell omplen el menú escolar amb menjar fet al Pirineu

Els consells comarcals coordinen escoles i productors per impulsar la indústria i l'alimentació de km 0

06.05.2017 | 07:08
El menjador escolar d´un centre docent de la Cerdanya a l´hora de dinar.

La Cerdanya i l'Alt Urgell volen que els nens mengin cada dia productes fets i elaborats al territori. Principalment per dos motius. D'una banda, per promoure la indústria alimentària i ramadera local i, per l'altra, per dotar els menús d'una dieta saludable de proximitat. Amb aquest objectiu els dos consells comarcals reunits al Consorci Alt Urgell-Cerdanya han impulsat el projecte «Mengem d'aquí», que vol implantar en tots els centres escolars de les dues comarques a partir del pròxim mes de setembre.

El projecte, que té el finançament pel departament d'Agricultura i dels Fons Europeus, s'ha posat ara en marxa amb les primeres reunions amb les escoles. La tècnica agroalimentària del Consell Comarcal de la Cerdanya, Carol Navau, ha remarcat que la intenció és arribar al 100% de les escoles ja a partir del pròxim curs. En l'acció també hi participa la Fundació Alícia, la qual és l'encarregada d'elaborar un menú local equilibrat i coordinar-ne el repartiment per a les escoles a fi i efecte que el sector agroalimentari pugui assumir-ne la distribució.

En els menús de «Mengem d'aquí» hi haurà els productes que es fan al Pirineu, com ara fruita, làctics, verdura i carn en funció de la temporada. En aquest sentit, Navau ha argumentat que «evidentment no podrem fer tots els menús i cada dia amb productes autòctons, però es tracta d'anar introduint-los tant com sigui possible». El projecte té un vessant de promoció de la indústria i l'economia local: «volem arribar a la població local a través dels nens, que seran els consumidors d'aquí a uns anys... per això és bo que sàpiguen quin és el menjar d'aquí i els beneficis que comporta el seu consum a partir de les seves propietats organolèptiques». El projecte també preveu arribar a les famílies a través de tríptics que se'ls donarà a conèixer mitjançant les escoles.

Els menús locals que configurarà la Fundació Alícia també inclouran els esmorzars i els sopars a fi i efecte que les famílies els puguin incorporar a la dinàmica quotidiana de manera equilibrada. D'aquesta manera, el sector agroalimentari de la Cerdanya i l'Alt Urgell pretén arribar a tota la població. Una vegada celebrades les primeres trobades amb les escoles, els consells comarcals posaran en contacte els productors amb els òrgans que gestionen els menjadors escolars, ja siguin els mateixos centres o les associacions de pares.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cerdanya/Alt Urgell

Puigcerdà dignificarà un dels últims carrerons oblidats del nucli antic

Puigcerdà dignificarà un dels últims carrerons oblidats del nucli antic

La reforma d'aquest carrer s'emmarca en el pla de millora de la qualitat urbana

El Govern xifra en 80 milions anuals l'aportació de la Molina a la Cerdanya

El Govern xifra en 80 milions anuals l'aportació de la Molina a la Cerdanya

Un estudi que busca nous inversors apunta que el 84% dels negocis a l'estació son privats

Un incendi crema la teulada d'una casa de Llívia i obliga a evacuar-ne els veïns

Un incendi crema la teulada d'una casa de Llívia i obliga a evacuar-ne els veïns

Set dotacions dels Bombers de la Generalitat es van activar ahir a la tarda com a...

L'empresariat se suma al transfronterisme

L'empresariat se suma al transfronterisme

Les Cambres de Comerç de Girona, Lleida, Andorra i Perpinyà s'uneixen en un CCIPirineusMed que...

Guils convertirà en memorial visitable el cementiri en desús del nucli de Saneja

Guils convertirà en memorial visitable el cementiri en desús del nucli de Saneja

Arquitectes de Barcelona amb avantpassats al poble regalen un disseny per dignificar l'espai

Enllaços recomanats: Premis cinema