Els joves de la Cerdanya s'han fet seu el servei estrenat l'any passat de transport nocturn a les festes majors. Tant és així que els seus gestors del Consell Comarcal han decidit reeditar-lo i les inscripcions s'han disparat. El programa Bus de la festa permet als joves de la vall anar i tornar a les festes majors sense haver de conduir i, alhora, rebre informació sobre els riscos del consum de drogues i alcohol i les malaties de transmissió sexual.

En els primers mesos de l'any, quan encara falta el gran gruix de les festes majors estivals, la xifra d'inscrits s'ha situat en els 120 joves, és a dir el 33% superior als 90 que el van utilitzar durant el 2016. Els joves que el volen utilitzar s'hi han d'inscriure prèviament i informar que utilitzaran el servei. Davant l'èxit del programa, els tècnics de Joventut del Consell l'han millorat incorporant un segon horari de tornada. Així, la tornada es podrà fer a les tres de la matinada o a les cinc. L'any passat, quan es va estrenar el servei, tan sols es va programar la tornada de les cinc, però els responsables han copsat la voluntat dels usuaris de poder tornar també en un primer torn. Una altra de les novetats per a aquest segon any és que el servei no disposarà de dos busos per fer els itineraris de la solana i la baga sinó que un de sol farà tot el circuit i passarà tan sols pels municipis on hi hagi els usuaris que s'hi hagin inscrit. D'aquesta manera, el servei s'adequa exactament als seus usuaris en cada festa major i configura a la pràctica un transport nocturn a la demanda.

Ara fins als 35 anys

Igualment, el programa ha ampliat l'edat límit permesa, que passa dels 30 als 35 anys. En aquest sentit, els tècnics han observat que els joves més grans, que fins i tot poden ser pares, també són usuaris potencials del servei. Els pobles participants en el programa són Llívia, Bellver, Alp, Puigcerdà, Ger, Lles i Martinet. El programa ja s'ha activat aquest hivern amb la festa de les Pasqüetes de Llívia i oferirà el gruix dels transports a les festes majors de l'estiu, per la qual cosa des del Consell esperen que la xifra d'inscrits encara creixerà més. L'organització del programa del Bus de la festa que lidera l'Oficina Jove de la Cerdanya té la col·laboració de la Generalitat, l'Ajuntament de Puigcerdà i la Creu Roja, que instal·la al poble que fa la festa major un estand d'informació sobre els principals riscos de la nit.