A tres quarts de vuit del matí un autobús escolar agafa els alumnes de Bellver que estudien a l'institut Pere Borrell de Puigcerdà. Aquesta línia de transport també recull els estudiants de poblacions com Alp, Prats, Ger, Bolvir i Llívia. A la mateixa hora a Prullans, a escassos dos quilòmetres de Bellver, un altre autobús agafa escolars també de la capital de la Batllia i Prullans per portar-los amb els de Lles, Martinet, Montellà i Estana cap als centres docents de la Seu. Allà es relacionen amb altres estudiants del Pla de Sant Tirs, Organyà i Montferrer i prenen consciència d'una vinculació estreta amb Andorra. Els alumnes que van a Puigcerdà es troben amb els de la capital cerdana i Llívia i, alhora, prenen una vinculació també molt estreta amb la realitat de l'Alta Cerdanya i la cultura francesa.

Els joves que agafen el bus a Bellver i els que ho fan a Prullans són de la mateixa edat i dels mateixos pobles però difícilment coindideixen al llarg de la seva trajectòria acadèmica. De vegades es coneixen de vista o per alguna extraescolar o simplement no es coneixen. El Consell Comarcal vol lluitar contra la dispersió que provoca aquesta divisió provincial entre Girona i Lleida, i que a la pràctica fa que hi hagi una societat cerdana que miri cap a Puigcerdà i una altra cap a la Seu, amb un programa d'activitats d'oci.

Així, amb l'objectiu de cohesionar uns joves que viuen allunyats pel que fa a la distància i la referència geogràfica, com podria ser els de Llívia respecte als de Martinet, l'Oficina Jove de la Cerdanya posa en marxa un any més el programa «Estiu viu», a través del qual un grup de fins a cent joves poden gaudir tots els dijous de juliol i agost d'activitats per tota la vall i la platja. El programa es planteja com una eina perquè els joves es coneguin els uns als altres mitjançant activitats d'oci i lleure amb les quals també coneixen la comarca. La tècnica de Joventut, Glòria Rigola, ha explicat que, d'aquesta manera «els joves que van a la Seu poden conèixer la banda gironina, no tan sols els municipis sinó també els altres joves i tota la comarca».

Entre les activitats hi ha, per exemple, acampades, raids fotogràfics, una sortida a la platja o gimcanes. El programa es va iniciar amb poques places fa sis anys amb proves pilot i a mesura que s'ha anat fent gran s'ha anat assumint més participació. Des de l'any passat el Consell el va limitar a cent places.

Nova oferta de cent places

L'Oficina Jove de la Cerdanya ha anunciat que aquest any repetirà l'oferta per a cent participants. El programa és adreçat als joves d'entre dotze i divuit anys i té un cost simbòlic de deu euros. Rigola ha remarcat que des del Consell estan convençuts que el programa ha donat els seus fruits i que si bé no poden constatar que els joves d'un i altre costat de la frontera provincial hagin consolidat les seves relacions, tenen clar que en molts casos han contribuït a escurçar la distància entre les dues comarques administrativament separades. El termini d'inscripció al programa s'obrirà en les pròximes setmanes.

El programa l'impulsa el Consell Comarcal amb el suport dels ajuntaments d'Alp, Bellver, Ger, Lles de Cerdanya-Arànser, Llívia, Montellà-Martinet i Puigcerdà, els quals han pres part en el disseny i organització de les activitats. La resta de municipis també hi han donat el vistiplau, si bé no han assumit cap de les activitats. Des de l'àrea de Joventut de Puigcerdà han enviat un avís als joves de la vila a apuntar's-hi sota l'argument adreçat directament als joves que el programa «et permetrà passar un estiu molt divertit, passar un estiu amb els teus fent coses diferents a la teva comarca i conèixer altres joves de la Cerdanya que possiblement encara no coneixes».

El programa d'activitats d'«Estiu viu» de l'any passat va incloure, per exemple, una sortida a Sant Feliu de Guíxols i activitats a Martinet, Llívia, una acampada al refugi del Pradell de Lles, Ger, Puigcerdà, Bellver i Alp.