Finalitzada la temporada d'esquí, les estacions de neu del Pirineu i d'altres espais d'oci dels municipis es preparen per a les activitats d'estiu. Una de les que tenen més adeptes els últims anys és el ciclisme, abordat des de l'àmbit de l'aventura en la seva modalitat de descens i estil lliure. Per això han proliferat arreu els bike parks, que proposen circuits de descens que atrauen principalment els joves. Davant d'aquesta proliferació, l'Hospital de Cerdanya ha realitzat un estudi que constata la perillositat d'aquesta activitat i ha demanat als responsables dels parcs una anàlisi a fons per evitar més accidents. L'estudi evidencia que el 57% dels accidentats presenten situacions de gravetat moderada, el 13% greu i el 30% lleu.

L'estudi l'han dut a terme els professionals d'Urgències de l'Hospital de Cerdanya amb els casos tractats entre els anys 2011 i 2016, període que va portar fins al centre un total de 174 ciclistes accidentats de bike parks. D'aquests accidentats, el 61,3% va presentar lesions a les extremitats superiors, de les quals 38 van afectar la clavícula i 30 l'espatlla. També van ser importants les afectacions als canells, amb el 17% dels lesionats. De la resta d'accidentats, el 18% van veure's afectats a les extremitats inferiors, el 7,1% al tòrax, el 9,6% al cap i la cara, el 3,7% a la columna i l'1,5% a l'abdomen.

Pel que fa al servei mèdic que van requerir, el 66% dels 174 accidentats van necessitar transport en ambulància fins a l'hospital i el 2% ho van fer amb la UVI mòbil, per bé que cap va ser enviat al centre mèdic amb sospita de risc vital. El 8,1% dels accidentats va haver de ser ingressat i el 3,5% va ser traslladat a un altre hospital amb capacitat resolutiva superior. Pel que fa al perfil de l'usuari accidentat de bike parks, l'estudi de l'Hospital de Cerdanya parla d'una mitjana d'edat de 27 anys amb un percentatge del 96% de homes.

Davant d'aquesta situació, els responsables de l'estudi han emès com a conclusions que «el descens en bicicleta en un bike park origina un important nombre d'urgències hospitalàries durant la temporada alta», per la qual cosa apunta que «aquesta informació és útil per demostrar el risc associat amb la pràctica d'aquest esport, així com la recerca de mesures preventives per disminuir el risc i fa evident la necessitat d'un debat entre els agents sanitaris del territori per abordar la seva repercussió a la zona».

L'equip d'Urgències de Puigcerdà ha presentat l'estudi en un congrés a Reus.