És ben bé com si fos el cor del poble. Un òrgan que sembla que no hi sigui perquè no es veu però que permet a Prullans tenir pastures, infraestructures i un paisatge verd que l'han convertit en un dels pobles amb encant del Pirineu pel Patronat de Turisme de la demarcació. Es tracta del Rec Gros, una canalització de 14 quilòmetres de canonades que agafa l'aigua al riu de la Llosa i la reparteix per les finques del municipi. Aquest any, la comunitat de regants celebra el centenari de la concessió, la qual va regularitzar una sèquia que ja portava aigua al poble des del 1822.

El Rec Gros de Prullans permet al poble ser el que és. Així van coincidir el president de la comunitat de regants, Josep Font, i l'alcalde, Albert Maurell. Es tracta d'una canalització central de quatre quilòmetres que es bifurca primer en tres ramals i posteriorment un d'aquests tres es divideix en dos més, que en total sumen 14 quilòmetres. A la captació situada a la masia d'El Vilar, la canonada principal xucla del riu de la Llosa 1.100 litres d'aigua per segon de manera contínua, la qual cosa el converteix en un dels recs més importants de la Cerdanya, segons han remarcat els seus gestors. La comunitat la formen actualment 55 regants, que utilitzen l'aigua principalment per regar prats de dall, si bé també hi ha alguns camps de cereals i fruiters, i per abastir granges de vaques, tant de llet com de cria. L'any 1999, la comunitat va obtenir una segona concessió que li va permetre construir una central hidroelèctrica que li aporta beneficis amb l'aigua sobrant. Amb aquests beneficis pot pagar obres de manteniment i millora de tota la infraestructura. Els regants es reparteixen l'aigua d'acord amb uns jornals o drets de propietat fixats a l'inici de la concessió, que es tradueixen en hores d'us de l'aigua en tandes setmanals.

Josep Font va remarcar que, «si no hi hagués el rec, Prullans no seria com és. L'aigua és la riquesa del poble». Per la seva banda, Albert Maurell va destacar la importància de l'equipament quasi dos-cents anys després de la seva creació i cent després de la concessió actual: «l'arribada de l'aigua equival a l'arribada d'oportunitats, per exemple, amb nous cultius». La comunitat va celebrar el centenari amb un dinar.