L'Ajuntament de Puigcerdà vol donar un nou impuls a la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC), que és l'espai educatiu que gestiona conjuntament amb l'institut Pere Borrell per atendre els alumnes de secundària que necessiten una docència personalitzada. El consistori ha decidit traslladar la UEC de l'actual edifici de l'Acadèmia del Llac, enmig del parc Schierbeck, per ubicar-la en un antic pis de mestres que ha quedat buit i que ara reformarà per poder oferir unes aules modernes i equipades.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha explicat que l'Ajuntament està molt satisfet del funcionament de la UEC perquè cada any obté uns percentatges molt alts de nois que aconsegueixen treure's el títol d'ESO, que amb tota probabilitat en una classe estàndard de l'institut no es traurien. En aquest escenari, l'equip de govern ha volgut dignificar més aquesta tasca educativa de la UEC amb unes instal·lacions més modernes, de manera que ha optat per traslladar-la a un pis de l'edifici municipal de la plaça del Call, al centre de la vila.

El consistori ja ha iniciat les obres per reformar el pis i fer-hi una aula i una sala d'informàtica perquè ja es pugui estrenar el pròxim mes de setembre, amb l'inici del nou curs. La UEC de Puigcerdà disposa de nou places, que ocupen cada any els joves a qui costa més concentrar-se en un ambient amb 25 alumnes.

Amb aquesta decisió, la UEC tanca un periple que l'ha fet passar de la Casa Diumenge, un edifici petit situat sota l'ajuntament on actualment hi ha la Creu Roja. Després va passar a l'edifici municipal del parc Shierbeck, que, segons ha remarcat el mateix alcalde, «no acabava de tenir les condicions òptimes.»

El nou emplaçament és cèntric i la UEC compartirà l'edifici amb l'àrea municipal d'Esports. En aquest sentit, Piñeira ha argumentat que «estarà en un espai més cèntric i unes instal·lacions noves, perquè el trasllat no respon tant a una qüestió d'ubicació, perquè l'Acadèmia del Llac ja és un espai molt agradable, sinó que d'instal·lacions; l'Ajuntament i l'institut estem molt contents del funcionament de la UEC, però no ho estem prou de les instal·lacions que teníem».

La UEC de Puigcerdà funciona des de l'any 2002 i registra un percentatge del 70% d'alumnes que finalitzen els estudis de secundària. Igualment, la majoria dels que acaben l'ESO continuen els estudis amb nous cicles formatius de grau mitjà, segons han remarcat responsables del consistori. La UEC rep alumnes a partir de catorze anys.