El nedador en aigües obertes Pep Vivas ha anunciat que el dia 29 de juliol intentarà creuar el canal de la Mànega amb finalitats solidàries. L'esportista puigcerdanenc particita des de fa anys, també en proves organitzades a la Cerdanya, en una campanya benèfica contra el rabdomiosarcoma, malaltia cancerígena que fa dos anys es va emportar una nena de set anys vinculada a la vall.

Vivas ha explicat que farà l'intent de creuar els 33 quilòmetres del canal sense neoprè, i admet les dificultats de la gesta, que tan sols superen el 25% dels esportistes que ho intenten. En aquest sentit, el nedador ha remarcat que fins i tot s'enfronta a un perill de mort, tal com li va passar a un triatleta l'any passat, a causa de factors com ara la temperatura de l'aigua, que estarà entre 16 i 18 graus, o els corrents del mar, que l'obligaran a nedar una vintena més de quilòmetres.

El repte esportiu de Vivas va lligat a la difusió per aconseguir donacions econòmiques pel projecte de l'Associació pel Rabdomiosarcoma, per la qual cosa l'esportista ha fet una crida a col·laborar-hi amb donatius d'a partir d'un euro. Vivas ha considerat que «estic convençut que la constància, la perserverança, la lluita, la passió, l'esperit de superació, la il·lusió que sentim en nedar, són valors que, d'una altra manera, i sempre amb el màxim respecte, viuen les persones que tenen malalties d'aquests tipus o els familiars o amics que els acompanyen diàriament. Per això, és important que nedeu amb mi, des de les vostres llars o llocs quotidians, aportant a aquesta causa». Tots els diners recaptats aniran directament a la causa benèfica, ja que, tal com ha emfatitzat el mateix Vivas, el cost de la travessa al canal se'l pagarà ell mateix. Vivas i els coordinadors del projecte han posat en marxa el portal web www.cerda-nyanedant2017.com per oferir tota la informació sobre les actuacions esportives i solidàries.

Les donacions aniran al laboratori de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, la tasca del qual se centra ara en un assaig clínic que també podria donar resultats positius en la lluita contra altres tipus de càncer infantil. De moment, l'hospital ja disposa d'un científic fent recerca sobre la malaltia.

Ja l'any 2015, Pep Vivas va impulsar la primera travessa solidària del llac de Puigcerdà, la qual es va fer el mes de desembre per poder incorporar-se en el campionat internacional de travessa en aigua gèlida. A la prova hi van prendre part 16 nedadors que van recórrer una distància de 200 metres. L'acció es va complementar amb un recapte de fons.