L'històric Festival de Música Vila de Llívia serà a partir d'aquest estiu el Festival de Música de la Cerdanya. L'Ajuntament de Llívia s'ha unit al de Puigcerdà per replantejar aquesta proposta i donar-li un nou impuls de continguts, amb la incorporació de música actual, i de promoció. L'objectiu dels dos consistoris és aportar a la vall un nou atractiu turístic per a les nits d'estiu.

El festival neix amb la denominació inclusiva de la Cerdanya perquè els pròxims anys s'hi puguin afegir altres municipis. Els alcaldes de Llívia, Elies Nova (ERC), i Puigcerdà, Albert Piñeira (CiU), han presentat el primer cartell del nou certamen amb formacions de primer nivell, segons han remarcat, i el desig que la cita creixi per tota la vall.

El Festival de Música de la Cerdanya combinarà dos estils pensant en dos públics molt diferents. D'una banda, la música clàssica per mantenir-se fidels al Festival Vila de Llívia del qual neix, per bé que ja l'any passat va incorporar propostes actuals com ara Sopa de Cabra. Així, la clàssica seguirà la tradició encetada per Llívia a principi dels anys vuitanta. Tots dos consistoris han exclòs la música antiga del programa per no contraprogramar les sessions del Festival de Música Antiga del Pirineu (Femap), del qual tant Puigcerdà com Llívia són seus. Així, aquest bloc del nou festival de la Cerdanya el protagonitzaran els concerts de grans formacions com ara la Giorquestra de Girona, l'Orquestra Simfònica del Vallès i l'Amadeus Chamber Orchestra of Polish Radio. L'altre bloc del nou festival el formaran grups entre els quals hi ha la formació d'Andrea Motis, La Vella Dixieland, els Manel i Txarango.

El nou festival ha programat onze concerts, dels quals sis tindran lloc a Puigcerdà i cinc a Llívia. Els tres de música actual, que es faran en espais oberts, i un de clàssica seran gratuïts. Per a la resta, que tindran com a escenari esglésies, s'ha establert un preu de 22 euros a taquilla. L'organització oferirà descomptes socials a col·lectius vulnerables. El certamen té un pressupost de 140.000 euros que aporten els consistoris i la Diputació, que hi dóna una ajuda de 20.000 euros.

El Festival de Música Vila de Llívia es va estrenar el mes d'agost del 1982 amb un recital operístic. Durant més de tres dècades ha programat concerts simfònics i de música de cambra.

Aquest festival també va programar sessions a l'hivern aprofitant les puntes turístiques de la temporada d'esquí. L'església par-roquial Nostra Senyora dels Àngels de Llívia, escenari dels concerts, ha esdevingut en aquests més de trenta anys un referent pel que fa a les cites musicals del Pirineu. El fundador d'aquest festival que ara es transforma va ser Josep Vinyet, un dels més grans activistes culturals de la vall, que va morir fa dos anys.