L'Ajuntament de Guils de Cerdanya ha iniciat un projecte d'obres urgent al poble de Saneja, que forma part del seu terme municipal, per tal d'evitar les inundacions que hi ha al centre urbà cada vegada que hi ha pluges fortes, l'última de les quals la setmana passada. Una actuació de 20.000 euros que s'ha iniciat aquesta mateixa setmana ha de tallar definitivament el que és un malson per als veïns cada vegada que plou, segons ha argumentat el consistori.

La problemàtica afecta principalment els veïns de Saneja que queden per sota el nivell de la plaça Major. L'Ajuntament ha assegurat que, cada vegada que plou amb intensitat, els veïns «creuen els dits» i esperen que el sistema de desguàs de l'aigua sigui suficient. Però sovint no ho és i en els útims anys fins a quatre vegades s'ha inundat el nucli històric de Saneja i ha afectat els pàrquings i les plantes baixes dels habitatges de la zona. Segons fonts de l'Ajuntament, la situació afecta una trentena de famílies.

L'equip de govern ha argumentat que «aquestes tamborinades i episodis d'intensa pluja en un període curt de temps no són freqüents però quan es registren provoquen molts maldecaps en aquesta àrea de Guils; en aquests últims anys s'han registrat quatre casos puntuals que han causat inundacions, l'últim aquest divendres passat». Davant d'aquesta problemàtica, l'Ajuntament ha remarcat la voluntat de posar fi a aquesta situació amb un projecte d'obres que se centrarà en la millora general del poder de desguàs d'aquesta zona del nucli antic.

Així, per exemple, es milloraran les boques de la xarxa d'aigües pluvials i s'ampliaran les reixes de les captacions, amb especial incidència al carrer de l'Església i al carrer del Mig. Les obres també preveuen actuar al carreró que connecta el carrer del Mig amb la plaça Major així com a l'anella de vials que envolta la plaça per tal de reduir el cabal d'aigua que hi arriba en els episodis de pluja. Des del consistori han mostrat el seu convenciment que el projecte podrà garantir finalment un sistema de recollida de les aigües pluvials més eficient que eviti les inundacions als carrers i espais privats.