Cada vegada més cerdans fumadors decideixen deixar aquest hàbit posant-se en mans de metges. La Fundació Hospital de Puigcerdà ha detectat que en els últims mesos s'ha disparat a la vall el nombre de diagnòstics d'exfumadors, és a dir, de veïns que, havent deixat de fumar ara o fa més temps, s'identifiquen davant les autoritats mèdiques per seguir el seus consells. Les estadístiques mèdiques apunten que la xifra d'exfumadors s'ha multiplicat per quatre.

Durant l'any 2016 el centre d'atenció primària (CAP) de Puigcerdà va diagnosticar com a exfumadors 68 veïns de la Cerdanya. En els quatre primers mesos d'aquest any, en canvi, n'ha diagnosticat 80, una xifra que suposa una mitjana mensual quatre vegades superior. La directora del CAP de Puigcerdà, Bàrbara Fontecha, ha explicat que «les xifres de diagnòstics nous d'extabaquisme no volen dir que hagin deixat de fumar aquest any, sinó que nosaltres els hem diagnosticat; això vol dir que, d'una banda, és molt probable que hi hagi un augment de la gent que està deixant de fumar, i de l'altra, que tot el col·lectiu sanitari està més conscienciat a l'hora d'identificar el tabaquisme». Fontecha ha remarcat que, efectivament, «cada vegada hi ha més gent conscienciada».

La directora del CAP s'ha mostrat molt contenta d'aquests resultats i de les campanyes que porta a terme el col·lectiu mèdic. En aquest sentit, l'Àrea Bàsica de Salut de Puigcerdà ha fet un bon balanç de la Setmana sense Fum, en la qual s'han interessat 150 cerdans a través de les proves sobre toxicitat, fins al punt que el 35% se les ha fet fer. Les proves s'han fet a Puigcerdà, Bellver, Alp, Llívia i Ger. Segons han explicat des de la Fundació Hospital de Puigcerdà, molts dels que s'han fet la prova són fumadors, però també s'han registrat casos de persones que es consideren fumadores passives, és a dir que pateixen el fum aliè per la proximitat amb fumadors. Les cooximetries són proves mèdiques que permeten conèixer la quantiat de monòxid de carboni en l'aire espirat per una persona.

70.000 fumadors menys a l'any

Cada any, 70.000 persones deixen de fumar a Catalunya, bona part de les quals ho fa amb l'ajuda dels centres d'atenció primària, segons es desprèn de les estadístiques anuals del departament de Salut. També participen en aquest programa d'ajuda els hospitals, les farmàcies i un equip de suport telefònic. Segons han explicat des del departament, l'any passat van deixar aquest hàbit un total de 59.812 persones ateses pels equips d'atenció primària, el que suposa que, de mitjana, cada dia van deixar de fumar més de 160 persones. El consum de tabac va baixar a Catalunya durant el 2016 el 24,7%. Amb tot, encara fumen 1,5 milions de persones. El tabac mata 24 persones al dia al país.