El Consell Comarcal de la Cerdanya, de la ma de la Diputació de Girona, ha reprès i intensificat la lluita contra l'anomenat julivert gegant o pampa del Caucas ( Heracleum mantegazzianum), una planta invasora que de mica en mica va colonitzant zones de la vall i que si es toca pot provocar irritacions a la pell.

Amb l'objectiu de conscienciar la població, el Consell i la Diputació han format veïns i professionals que hi puguin tenir contacte pels perills que pot suposar tocar la planta. Així, les autoritats sanitàries i mediambientals dels dos organismes han remarcat que la planta conté una substància tòxica, la fotocumarina, que pot ocasionar lesions greus a la pell, les quals poden perdurar setmanes i mesos i s'ha emès un full informatiu amb imatges de grans infeccions en braços i cames.

La formació s'ha dirigit a treballadors municipals com ara policies, tècnics o brigades de jardineria, així com a agents rurals i usuaris del riu Segre com pescadors i agricultors. El Consell també ha fet una crida a tots aquests agents a col·laborar en l'erradicació de la planta.

La Diputació ja va engegar l'any passat el projecte «Millora de les riberes del riu Segre: actuacions relacionades amb la flora a la plana de la Cerdanya gironina», l'objectiu del qual va ser el control i eliminació del julivert gegant. Les actuacions es van fer a les riberes de Puigcerdà, Fontanals, Bolvir, Ger, Das i Isòvol. Segons els tècnics de la Diputació, el julivert gegant és una espècie originària de la serralada del Caucas considerada una de les plantes invasores més problemàtiques a l'Europa central i septentrional.

Es tracta d'una planta gran que tendeix a crear zones de creixement dens. Si creix en camps de conreu els pot inutilitzar perquè els animals no se la mengen i en fa fora els cultius autòctons. En contacte amb la pell, les fulles i tiges poden provocar reaccions fototòxiques amb lesions dèrmiques que semblen cremades, segons han remarcat des de l'àrea de Salut de la Diputació.