Les curses de muntanya es doten d'un codi per respectar i netejar l'entorn

El Pirineu s'involucra en l'aprovació d'un document de compromís amb administracions i entitats

05.07.2017 | 07:25
Una cinta de les que marquen les curses en una pista de la Cerdanya

El Pirineu vol curses netes. En els últims mesos s'ha intensificat a la Cerdanya i altres indrets de la serralada el debat sobre la necessitat que les proves del popular running comportin una posterior neteja de l'espai natural que travessen. Molt sovint, les setmanes posteriors a les curses, camins, senders i boscos continuen plens de les cintes que marquen els recorreguts, embolcalls de productes energètics o fins i tot pintades en roques i troncs. Ara aquesta situació està en via de resoldre's gràcies a un acord global de tots els agents públics i privats que intervenen en la gestió i l'ús del territori.

Entitats esportives, associacions de propietaris forestals i administracions locals i comarcals així com els parcs naturals del Cadí-Moixeró i l'Alt Pirineu, la Generalitat i les diputacions s'han adherit al Codi de Bones Practiques en l'organització de curses de muntanya que ha impulst la Fundació Món Rural. Es tracta d'un document que no és d'obligat compliment sinó que estableix a partir del consens de totes les parts implicades unes «recomanacions» a l'hora d'organitzar curses i restaurar la zona per on passen, segons ha explicat el tècnic de la fundació Món Rural encarregat de la redacció del codi, Marc Costa. Així, el text estableix com a idoni, per exemple, que durant les 48 hores següents a la cursa els mateixos organitzadors en netejaran el recorregut i retiraran les cintes. Igualment, recomana com i on posar-les i desaconsella fer marques amb pintura.

En aquesta línia de respecte pel medi ambient, el codi aconsella establir sancions als corredors que llencin deixalles. El text també aconsella regular les pertorbacions de soroll en el medi natural, l'erosió dels camins pel pas dels esportistes i l'ús dels bastons i el respecte de l'aigua dels torrents que travessen els corredors.

Costa ha remarcat que «el gran valor afegit del codi és el consens amb què ha nascut i del fet que parteix de la confiança de totes les parts». El codi també estableix el reconeixement que l'ús de les zones forestals per a les proves esportives és bo per a la seva promoció i la dinamització del territori.

El document, que ha estat signat per totes les parts en els últimes setmanes, ja està en mans dels consells comarcals de la Cerdanya i l'Alt Urgell, així com dels ajuntaments i les entitats esportives per poder-lo aplicar al més aviat possible.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cerdanya/Alt Urgell

Les escoles de la Cerdanya se sumen en bloc al projecte per fer menjar local

Les escoles de la Cerdanya se sumen en bloc al projecte per fer menjar local

El projecte ´Mengem d´Aquí´ ha aconseguit engrescar totes les escoles de la Cerdanya, de manera...

La Molina crea un forfet d´estiu únic que dóna accés a tots els remuntadors

La Molina crea un forfet d´estiu únic que dóna accés a tots els remuntadors

L´estació de la Molina ha obert la temporada d´estiu amb la creació d´una nova proposta tarifària...

Puigcerdà demanarà al Govern sumar el cicle de Restauració al nou de Cuina

Puigcerdà demanarà al Govern sumar el cicle de Restauració al nou de Cuina

La sol·licitud té el suport dels sectors públic i privat de la Cerdanya

Age convoca la 35a edició de la Cursa Popular amb un recorregut nou

Age convoca la 35a edició de la Cursa Popular amb un recorregut nou

L'Ajuntament de Puigcerdà ha fet una crida a la població a participar en la Cursa...

Diplomes esportius per a la Fundació Adis

Diplomes esportius per a la Fundació Adis

En el marc de la política esportiva d'acostar la pràctica de l'exercici a tots els...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema