Els ramaders de la Cerdanya veuen cada vegada més que el turisme pot esdevenir una font de negoci també per a ells. Després de més d´un segle veient la seva feina diària de cultivar les terres i mantenir verds els prats comportava de retruc la venda a l´engrós de cases de segona residència i l´arribada de visitants, ara els ramaders veuen que també poden fer part del Turisme fent entrar a casa els visitants. Tant és així que seguint el camí traçat pel projecte ´Viure a pagès´ i també gràcies a l´auge del sector agroalimentari, el Patronat de Turisme de la Cerdanya i el sector de la ramaderia i l´agricultura s´han coordinat per oferir als turistes visites a les granges.

Aquest mes d´agost vuit explotacions agrícoles i ramaderes de la vall obriran les portes amb l´objectiu de «donar al visitant l´oportunitat de conèixer el seu dia a dia, i mostrar com treballen els productes agroalimentaris perquè siguin de gran qualitat», segons han remarcat des del Consell Comarcal. Els responsables del Patronat de Turisme han explicat que «entre l´oferta de visites trobem explotacions que representen àmpliament la varietat de productes de la nostra comarca: producció d´ous ecològics a Cal Grauet de Saga; producció de carn de vedella ecològica a Cal Calsot de Montellà». També es faran visties a cal Gintó de Mosoll, una explotació amb producció de poma d´alta muntanya, xais, vedella i horta; ca l´Alzina de Puigcerdà, que és una explotació de vaques de llet que elabora iogurts artesanals; una explotació de cabres d´Éller, regentada per una jove parella que tot just inicia un projecte de formatgeria amb llet del propi ramat de cabres; el Verger Cerdà de Prullans, un hort de permacultura d´on s´obtenen productes hortícoles ecològics de gran qualitat; cal Perna d´ Isòvol, on a més dels horts amb productes de qualitat, també es treballa el món de la mel i les abelles; i la Vinya de Llívia, un projecte engegat per recuperar el cultiu de la vinya d´alçada a Cerdanya i crear un vi amb personalitat pròpia.

La nova proposta turística inclou el regal d´un lot d´agroaliments pels que visitin quatre cases. Les inscripcions es poden fer a qualsevol oficina de turisme.