Puigcerdà ha entrat en la setmana de la Festa de l'Estany i, de fet, des de dilluns ja s'han celebrat alguns actes, perquè enguany s'han allargat. El gruix d'activitats, però, encara ha d'arribar, amb el concert de Txarango d'aquest dijous i, especialment, a partir del cap de setmana. Precisament, diumenge, el darrer dia de la festa, que compleix 131 anys, se celebrarà la desfilada de carrosses.

En l'edició d'enguany hi participaran 16 carrosses, el mateix nombre que l'any passat. Cada edició té petits canvis, amb alguna carrossa que és baixa, però sempre amb alguna de nova. «És molt bo que seguim tenint tantes car-rosses», explica María José Barragan, cap de l'Oficina de Turisme de Puigcerdà, ens encarregat de la Festa de l'Estany, conjuntament amb el regidor de Festes de l'Ajuntament, Pere Tor. «És complicat. Comporta molta feina, els carrossaires estan tot el mes d'agost treballant-hi», afegeix Barragan. Tot i que en la majoria de comparses desfilen una trentena de persones, en poden implicar unes 70.

L'originalitat de les carrosses, el disseny i la temàtica, i les disfresses, fetes a mà, són els principals elements per determinar els guanyadors dels diferents premis, que són de 1.650, 1.350 i 1.150 euros, per al primer, segon i tercer, respectivament. A més, les més ben il·luminades també tenen recompensa a la nit, amb premis de 600 i 300 euros.

La rivalitat, any rere any

Un dels trets identificatius és el grau de competitivitat i rivalitat, en positiu, entre colles. Gràcies a això, les carrosses «cada any són més espectaculars i el poble se'n beneficia», explica Barragan.

Hi conviuen colles com Esmolets, amb molta trajectòria i enguany amb Grease com a temàtica, amb altres de noves. Fins i tot, algunes de fora del poble, com els Embalats de Ger, aquest any amb la temàtica dels Jocs del 92.