Les peces del museu que hi havia entre la runa del mur de contenció que es va esllavissar a final de juny estan, a priori, a resguard. Una brigada de l'Ajuntament de Puigcerdà va retirar dimarts, a primera hora de la tarda, dues peces de valor històric i que eren al museu, les quals havien quedat sobre les restes del mur que es va esfondra a causa de les pluges.

Segons han explicat fonts del Museu Cerdà, són dues peces documentades: un altar d'època romana, que als anys 20 del segle XX havia sortit publicat en una obra de l'arxiver Jaume Martí i Sanjaume, i una pedra de la part superior d'un arc d'una casa noble de Puigcerdà, concretament de la plaça del Sol, on s'hi llegeixen les inicials d'Y i S, corresponents a Ysidoro Saló. Tot i que no es descarta, res no fa pensar que hi hagi alguna altra peça entre les restes.

El museu havia demanat als mitjans que, en la mesura del possible, no s'advertís que hi havia aquestes peces, per no donar a ningú la idea d'espoliar-les. Per tant, si bé era preocupant per a l'ens que es retiressin els panots i els còdols per motius d'imatge, el que realment tenia importància era resguardar les peces.

Dimarts passat, un ciutadà va alertar els responsables del museu del robatori d'uns panots d'entre les runes, per part d'un parell d'homes que se'ls van emportar en un vehicle. Aquest fet va coincidir amb els preparatius de la Festa de l'Estany, per la qual cosa l'Ajuntament els va dir que no tenia efectius disponibles.Poc més de 15 minuts

Els operaris de la brigada van trucar al Museu a les 14.37 hores, van identificar les peces amb els membres de l'ens i a les 14.55 h ja les havien situat al pati superior de l'edifici. Els treballadors, doncs, hi van destinar poc més de 15 minuts. En aquest sentit, Oriol Mercadal, el director del Museu Cerdà, va explicar que «en dos mesos s'hauria d'haver trobat un quart d'hora». «S'hauria d'haver actuat des del principi, quan el mur va caure. No hi havia festes majors, ni res», va afegir, i va reiterar que l'Ajuntament sabia de l'existència d'aquestes peces entre la runa des del primer dia. Les peces han quedat ara a l'expectativa de veure on es destinen en una futura reorganització.Un nou tancat

L'Ajuntament ha aprofitat per reforçar el tancat que ha de protegir la zona. A les tanques de plàstic se n'han reposat unes de metàl·liques falcades amb pedres i barres de ferro, i unides amb brides de plàstic, situades a la part inferior del pàrquing. Mercadal va reiterar que aquestes mesures continuen sent insuficients i creu que s'haurien de buscar alternatives per evitar que ningú pugui tornar a espoliar-hi. «Les tanques de plàstic es poden moure i les metàl·liques es poden forçar fàcilment», va dir. Des del museu resten a l'espera de les actuacions que pugui fer l'Ajuntament les pròximes setmanes o mesos, de les quals encara no en tenen constància.