Meranges és el municipi de la Cerdanya que millor fa la separació de residus. Això és així gràcies al projecte de compostatge de la fracció orgànica que porta a terme des de l'any 2009 i que en els últims mesos ha fet un salt endavant amb la distribució de nous contenidors. Meranges figura a la llista de municipis del Pirineu que millor fan la separació de la brossa juntament, entre d'altres, amb Montferrer i Castellbò, a l'Alt Urgell, o la Guingueta d'Àneu, amb un índex de recollida del 54,9%. En aquest sentit, la Cerdanya és la comarca que pitjor índex de recollida té de tot l'Alt Pirineu i l'Aran, amb el 19,5%. La mitjana de Catalunya és del 30,4%.

Sense entrar a analitzar la situació real de la recollida de la fracció orgànica als domicilis particulars de la Cerdanya, l'Agència Catalana de Residus sosté que un dels principals factors per a aquest baix índex de recollida selectiva a la comarca és el turístic. Es dóna per fet que els segons residents tenen un nivell d'exigència menor pel que fa a la separació. No obstant això, l'alcalde de Meranges, Esteve Avellanet, ha explicat que hi ha molts segons residents del seu municipi que en veure que els veïns habituals es queden la fracció orgànica a casa i la llencen a un contenidor especial de compostatge, també en demanen un a l'Ajuntament i s'impliquen en la dinàmica general. A Meranges cada família es gestiona la seva brossa orgànica aprofitant-la per a l'hort o les plantes dels jardins i, a part, disposa de contenidors públics per si no pot o no vol fer-ho a casa.

Des de fa unes setmanes el poble disposa de tres nous conenidors més moderns i de més fàcil gestió del compostatge. Avellanet ha argumentat que amb aquest sistema aconsegueixen, a més, reduir viatges de la recollida general perquè, en no haver-hi brossa orgànica, es pot espaiar més i per tant reduir el cost de la gestió.