La Cerdanya es pot veure beneficiada els pròxims anys per una nova dinàmica transfronterera: la que han adoptat les Cambres de Comerç de l'espai fronterer mediterrani. Les Cambres de Girona, Lleida, Andorra i Perpinyà han establert un projecte comú de col·laboració que, amb el nom CCI PirineusMed, s'ha fixat potenciar tot el territori com un entorn de noves oportunitats fins a l'any 2020.

Així, la comarca de la Cerdanya compleix exactament els requisits d'entorn fronterer objecte de les subvencions que hi ha destinat el Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (Feder).

El CCI PirineusMed s'ha marcat com a objectius impulsar i desenvolupar la cooperació econòmica transfronterera en els diferents territoris; facilitar, en benefici de les empreses, la mobilitat i la cohesió entre els territoris representatius de les Cambres de Comerç i d'Indústria a través de la creació de convergències, i per fer-ho cal esborrar l'efecte frontera, posar en marxa una comunicació territorial a través d'una pàgina web, i fer i coordinar accions conjuntes.

Igualment, també és entre els seus objectius permetre qualsevol acció en relació amb el món econòmic i empresarial del territori. Això ho ha de fer possible potenciant les relacions entre les pimes, sensibilitzant i informant- les dels beneficis del desenvolupament transfronterer, ajudant les empreses en els seus projectes de desenvolupament i fomentant la creació de partenariats transfronterers. A la pràctica, la intervenció conjunta de les Cambres de Comerç del territori a la Cerdanya es pot traduir en accions com la que portarà a terme aquest mes de novembre a Puigcerdà i Alp el congrés Gastropirineus, en el qual pren part el CCI PirineusMed.

Eina per a tots els empresaris

Un dels respte de la nova unió empresarial és esdevenir una eina pràctica per als nous empresaris del territori i també per als més veterans que desconeixen les oportunitats que s'amaguen darrere unes fronteres que sovint semblen infranquejables.

Responsables dels CCIPirineusMed han explicat que desenvoluparan «una xarxa de tècnics especialistes transfronterers que assessoren les empreses en el seu model de negoci, l'organització d'esdeveniments internacionals i la creació d'eines de mobilitat com una app o el Club de l'empresari transfronterer perquè aportin valor afegit i noves potencialitats a les empreses del territori».

Entre els serveis que ofereix la plataforma de Cambres de Comerç, hi ha la d'elaboració de plans d'empresa, anàlisi de viabilitat dels negocis, suport legal sobre les formes jurídiques a un costat i l'altre de les fronteres, accés a les subvencions europees o informació sobre les diverses línies de finançament que els empresaris tenen a l'abast. En el cas que els tècnics de les cambres observin que les noves empreses tenen viabilitat en un termini de tres anys, atorgaran als emprenedors un certificat de viabilitat que els ajudarà a obrir noves portes.

Amb aquesta filosofia, els impulsors del CCIPirineusMed han explicat que en els quatre anys de desenvolupament del projecte tenen previst convocar «trobades empresarials que permetin buscar socis, clients, proveïdors o altres partners al llarg de tot el territori transfronterer a través d'activitats de networking, conferències, exhibicions, showrom, intercanvis, tallers?».

L'objectiu d'aquests esdeveniments és «facilitar la creació de noves relacions empresarials i impulsar la cooperació i els fluxos comercials dels agents a banda i banda dels Pirineus».

D'aquesta manera, el nou ens supraempresarial organitza esdeveniments al llarg dels quatre territoris i hi implica diferents sectors amb la finalitat de crear noves vies de cooperació i dinamització de l'economia local. Els quatre membres de l'organització són interlocutors de cara als empresaris del territori.