El Pirineu lluita des de fa dècades per la supressió de les fronteres internes. Amb la idea d'un territori únic esquarterat tan sols per la burocràcia administrativa, les jornades Gastropirineus se sumen amb la cuina tradicional de les valls a aquesta supressió de fronteres a partir d'allò més autòcton. La trobada, que celebra la segona edició, té 200 participants, una trentena de ponents i 220 productors i representants d'empreses del sector turístic i gastronòmic.

Després de l'estrena l'any passat a la Seu, Gastropirineus celebra aquest any a Alp i Puigcerdà l'edició de la internacionalització, tal com han remarcat els seus organitzadors. A la Cerdanya s'hi apleguen entre ahir i avui alguns dels millors cuiners i productors agroalimentaris de la Catalunya Sud i Nord i d'Andorra gràcies a la implicació en el projecte de les cambres de comerç de Girona, Lleida, Andorra i Perpinyà. L'acte d'inauguració ha anat a càrrec de l'alcalde d'Alp i president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner; l'alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el director de Gastropirineus, Francesc López.

Gastropirineus ha instal·lat la base al Palau de Congressos d'Alp, on s'han disposat tres espais: la sala d'actes, on es fan les demostracions de cuina, la zona d'estands, amb els productors i empresaris, i l'espai de degustació.

La sessió d'obertura la va protagonitzar la demostració «La cuina dels Pirineus sense fronteres: el projecte CCI PirineusMed», en la qual van participar els cuiners representants de les cambres de comerç de Girona, Sergi Roca, i Kevin Meisse, del restaurant Equilibri de Navata; de Lleida, Joel Castanyé, del restaurant La Boscana de Bellvís; de la demarcació francesa dels Pirineus Orientals, Jean Luc Planes, del restaurant Planes de Sallagosa; i d'Andorra, Josep Maria Troquet, del restaurant Borda Raubert de la Massana.

El congrés eleva la cuina pirinenca de tota la vida a l'estatus de manifestació cultural a través de la gastronomia. Ho fa sobre productes tan bàsics com el pa, les plantes i les flors, el formatge i la mantega, els bolets, les sobres de les menges anteriors, la carn de poltre, el corder o el conill.

Gastropirineus obre un segon escenari a Puigcerdà, on ahir es va celebrar el «Sopar amb estrelles», ofert per cuiners de renom, i avui al vespre, la sessió magistral de cuina a càrrec de Xesc Rovira, «De la tradició a la identitat». Posteriorment, un aperitiu tancarà el programa.