La fiscalia demana sis anys de presó i 9.720 euros de multa per als pares de Nadia Nerea, la nena de l'Alt Urgell diagnosticada per una malaltia rara. El fiscal acusa els progenitors d'un delicte continuat d'estafa, pel qual s'haurien apoderat d'1,1 milions d'euros en donacions a una associació creada per ajudar-la suposadament en la seva malaltia. A l'Alt Urgell, en concret, van obtenir fins a 590.000 euros amb donatius procedents de la venda de loteria, subhastes o guardioles en escoles.

A més, el ministeri públic els reclama que retornin 25.000 euros a tres dels donants, que es dissolgui l'associació i que es decomissin els diners en metàl·lic, rellotges, vehicles i altres objectes intervinguts als acusats per fer front a les indemnitzacions. El fiscal asse-nyala que els pares de la menor, que sí que té tricotiodistròfia encara que la seva vida no està en risc, van crear l'associació amb l'«ànim d'obtenir un lucre patrimonial il·lícit». Actualment, el pare està en presó provisional, i la mare, en llibertat condicional, ha perdut la tutela de la nena, que viu amb una tieta a les Balears.

L'activitat delictiva, segons la fiscalia, es va iniciar a les Balears, on van viure els acusats fins a l'any 2013, i llavors es van traslladar a Organyà i a la Seu d'Urgell. En el seu escrit d'acusació, el fiscal assegura que l'Associació per la Tricotiodistròfia i Malalties Rares de Balears, creada el 2009 quan la nena tenia cinc anys, no va ser més que «una excusa per recaptar diners per destinar-los al seu consum i oci».

Del 2010 al 2016, el matrimoni va concedir nombroses entrevistes en mitjans de comunicació, i «feia participar la seva filla menor en actes benèfics amb públic en directe». També, segons el fiscal, van utilitzar com a «ardits (sabent la seva falsedat), diversos arguments, com la necessitat de sufragar tractaments mèdics per a la seva filla o intervencions quirúrgiques a Estats Units davant el risc imminent de mort». Altres vegades s'argumentava que les donacions s'utilitzarien, a més, per investigar la malaltia de la seva filla i altres malalties rares, o per viatjar per Europa, Amèrica i Àsia.

No obstant això, les donacions van ser utilitzades per Fernando Blanco i Margarita Garau per pagar el lloguer de l'habitatge i diversos locals, assegurances, vehicles, hotels i fer «compres i consums diversos», segons el ministeri públic. Segons el fiscal, feien «freqüents i importants» reintegraments dels comptes de l'entitat.

De l'estudi dels comptes utilitzats pels acusats, s'han identificat un total de 5.574 donants, que van transferir-los diners que anaven des d'un euro a més de 1.000. Amb tot, no s'han pogut identificar els milers de donants que van entregar diners en metàl·lic i en guardioles o subhastes d'objectes donats per famosos, ni tampoc quants diners en concret van ingressar per aquestes vies. En el cas de tres donants, van arribar a donar 6.000 i 13.000 euros.

Dels diners recaptats acreditats (1,1 milions), només 2.700 euros es van destinar a costos mèdics de la filla. Quan els acusats van ser detinguts i els seus comptes intervinguts, tenien 313.000 euros. Per això, els diners desviats superen els 792.000 euros. El fiscal recorda que des del 2007 cap dels dos no treballa, ja que la botiga de vins d'Organyà no tenia ingressos ni per pagar el lloguer del local.