El departament de Salut ha detectat els primers casos de sarna a la demarcació de Lleida a la Seu d'Urgell, en concret a l'institut La Valira, on s'han diagnosticat 4 joves amb aquesta patologia. El Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran ha informat que davant aquests casos s'està seguint el protocol de tractament i prevenció per a pacients i familiars, i asseguren que «el problema es considera en via de control».

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va xifrar ahir en 20 els brots de sarna que s'han donat a Catalunya des de principi d'any, que han afectat 140 persones, comptant-hi aquest cas detectat a la capital urgellenca. Tot i aquestes dades, Guix va voler fer una crida a la calma i va assegurar que és una situació «normal» i que «la realitat és la mateixa» que altres anys, però que és una malaltia que ara es declara més per part dels metges.

Guix va reconèixer ahir que «no és tan habitual» que la sarna es doni en centres hospitalaris, però va avançar que ni al Moisès Broggi de Sant Joan Despí ni al Sant Joan de Reus se n'ha registrat cap nou cas en els darrers dies, una fet que va qualificar de «bon missatge».

Salut Pública tampoc ha rebut la notificació de cap cas més en un dels darrers brots declarats, a l'escola Joan Rebull de Reus, però Guix va recordar ahir que el període d'incubació de la malaltia és llarg, concretament entre una i sis setmanes i, per tant, encara es pot donar un cert «degoteig» de casos nous. També va recordar que només es declaren els brots i no pas els casos aïllats, que també n'hi ha.

Alguns dels brots detectats han estat al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca, amb una trentena de guineans afectats que portaven la malaltia quan van arribar en pastera a Granada; a banda de tres brots en residències, dos en escoles i un altre en l'àmbit familiar, entre d'altres.