El brot de gastroenteritis aguda de la Cerdanya ha afectat ja 247 persones que han estat allotjades en 5 hotels de la Cerdanya.

241 són menors d'entre 8 i 14 anys i 6 són professors, de 7 escoles de Catalunya, dues del Gironès, tres de Barcelona Sud i dues de Barcelonès Nord, i un grup d'escolars francesos. Cap d'ells ha requerit ingrés hospitalari. Els grups estaven realitzant activitats d'esquí i muntanya a la zona de la Cerdanya.

Els primers símptomes els van aparèixer aquest dimecres abans de dinar i van consistir en vòmits, nàusees i dolor abdominal. En alguns casos també van patir febre i diarrea. Salut Pública ja va començar dimecres mateix, la investigació epidemiològica ambiental per tal de trobar l'origen del brot.

Una part dels escolars han estat atesos a centres d'atenció primària i atenció continuada, mentre que altres han estat recollits directament pels pares que s'han desplaçat a la Cerdanya.

Anàlisis a Masella

Des de l'estació d'esquí de Masella han confirmat que afectats pel brot de gastroenteritis aguda lleu van dinar aquest dimecres al restaurant del complex. Tot i això, la directora comercial i de màrqueting, Maite Martí, ha explicat que una part d'ells va optar pels plats del menú de l'establiment i una altra va menjar els aliments d'un pícnic proporcionat per l'agència de viatges. En aquest sentit, ha afegit que en aquell moment hi havia més de 400 persones dinant en aquest establiment, amb la qual cosa consideren que no es pot determinar encara si s'ha produït una intoxicació alimentària o el brot es deu a un procés víric.

Fins a les pistes s'hi han desplaçat aquest migdia tècnics de l'Agència de Salut Pública per agafar mostres de diferents productes i comprovar si algun d'aquests podria haver ocasionat una intoxicació. Tot i això, tant el restaurant com la resta del complex ha continuat funcionant amb plena normalitat. "Masella és la primera interessada en saber on s'ha originat el focus si és que realment s'ha produït per la restauració de l'estació", ha explicat Martí.

La directora comercial de Masella també ha dit que, a banda dels casos diagnosticats aquest dimecres, se n'havien detectat d'altres en els darrers dies de persones que estaven allotjades als seus hotels però que no havien utilitzat el restaurant. En aquest sentit, ha posat com a exemple un grup de Toulouse que va arribar diumenge i, del qual, vuit o nou menors no van poder anar a les pistes dilluns perquè presentaven un quadre de gastroenteritis.Investigació oberta

Fonts del departament de Salut han indicat que la investigació epidemiològica i ambiental per part de l´Agència de Salut Pública de Catalunya es va iniciar ahir mateix, a partir de la notificació al Servei d´Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, amb l´objectiu de trobar l´origen del brot i es van prendre immediatament les primeres mesures de control.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha explicat que el brot podria tenir relació amb una intoxicació alimentària o podria ser per una causa vírica. També ha dit que va afectar a persones que venien a la comarca en el marc de la Setmana Blanca i que principalment estaven allotjades a Puigcerdà, Prats i Sansor, Llívia i Masella, motiu pel qual es va activar l'incident de múltiples víctimes de l'àmbit primari de la Fundació Hospital de Puigcerdà, a través del qual tres metges, cinc infermeres i un auxiliar es van desplaçar als diferents establiments per atendre'ls.

Per la seva banda, la responsable d'Intercerdanya, l'agència de viatges que va gestionar les reserves, Mireia Vila, ha explicat que aquest dimecres al matí alguns alumnes que estaven esquiant a l'estació de Masella ja presentaven els primers símptomes i que en veure que cada cop hi havia més afectats van decidir trucar als serveis mèdics. En aquest sentit, ha dit que un cop els equips desplaçats els van atendre als allotjaments la majoria d'ells van quedar estabilitzats i tres persones van haver d'anar a l'hospital on van ser "hidratats" i van tornar amb els seus companys.

Sobre el possible origen del brot, Vila ha volgut deixar clar que encara ho desconeixen, ja que, no se'ls ha informat des del Departament de Salut, que és qui ho està investigant. Ha afegit que tot i que hi ha afectats que van menjar un pícnic distribuït des de l'agència de viatges, també n'hi ha que ho van fer i no presenten cap símptoma. Per aquest motiu, ha recalcat que no es pot determinar si tot plegat s'origina en una intoxicació alimentària o per una causa vírica. Finalment, ha destacat que l'afectació ha estat lleu i que aquest dijous bona part dels menors que van ser medicats han tornar a esquiar amb normalitat.

Un dels punts on hi havia allotjat part dels afectats és el Campus Cerdanya de Puigcerdà. La comercial d'aquest establiment, Berta Rabassa, ha explicat que no totes les persones que dormen allà estan afectades, situant la xifra en un centenar de les 250 que tenen en total. També ha dit que el personal que hi treballa tampoc presenta símptomes.