L'associació professional que des de l'any passat agrupa productors agroalimentaris, distribuïdors, restauradors i professionals del turisme de la Cerdanya ultima un dels seus projectes més ambiciosos i esperat: la creació d'un segell que distingeixi les seves elaboracions. La previsió dels responsables de l'entitat és que el nou distintiu Origen Cerdanya Pirineus ja pugui començar a etiquetar productes aquesta pròxima primavera.

La creació del segell propi és un dels reptes que sempre ha perseguit el sector agroalimentari i turístic de la Cerdanya perquè permet reivindicar els productes del territori perquè tinguin més vendes cada cap de setmana i les temporades de màxima afluència de visitants com a compra turística. Ara, el projecte està en fase de tramitació, amb la reglamentació dels requisits que hauran de complir tots els productes etiquetats pel que fa tant a l'elaboració com al seu origen de proximitat. En aquest sentit, el vicepresident de l'Associació Agroalimentària de Cerdanya i responsable del Cerdanya Ecoressort de Prullans, David Isern, ha apuntat que la nova marca dels productes de la Cerdanya ha de resultar una «carta de presentació» de la vall a través de productes propis saludables.

Una de les empreses de la cinquantena que integren l'associació és la que han creat Sara Gutiérrez i el seu marit a Éller per elaborar formatges amb llet de cabra. Des del 2014 tenen cura d'un ramat que dóna nom al seu producte, 30 Cabres. En aquests moments, la seva primera producció de formatges està en procés de maduració. Els dos formatgers, provinents de Barcelona, van decidir instal·lar-se a la Cerdanya després de superar la formació a l'Escola de Pastors de Catalunya. Per a Sara Guitiérrez, un dels factors més importants del seu producte és que «el projecte comenci i acabi a la Cerdanya».

La posada en marxa de l'associació també està servint per bastir i enfortir una xarxa de cooperació entre productors, distribuïdors i restauradors, de manera que professionals de la Cerdanya o fins i tot d'un mateix municipi s'han posat en contacte per contractar-se serveis i d'aquesta manera fer el producte final més autòcton.

L'associació es coordina amb altres entitats com ara Cuina Pirinenca o Proeco.