Llívia ha creat conjuntament amb els ajuntaments de Lluçà i Santa Margarida i els Monjos un acord per a la creació de l'associació camí ramader de Marina, una ruta cultural i turística que uneix el Pirineu i el mar a través dels antics senders que utilitzaven els pastors per fer la transhumància. L'acord suposa una passa més en el projecte iniciat fa tres anys pels tres consistoris i, segons han assegurat des del de Llívia, la nova entitat permetrà articular el treball conjunt i l'adhesió de nous municipis.

L'acord l'han signat l'alcalde de Llívia, Elies Nova, el de Lluçà, Joan Carles Solé, i l'alcaldessa de Santa Margarida, Imma Ferret. El projecte va néixer d'un altre acord signat l'any 2015 per promoure la ruta. Des de llavors, els tres ajuntaments han consitituït una comissió tècnica amb la Fundació del Món Rural, l'Institut pel Desenvolupament de l'Alt Pirineu i l'Aran i el Parc del Foix. La comissió ha establert ja una imatge gràfica, ha creat perfils a les xarxes socials i altres elements de difusió, i s'ha organitzat una exposició itinerant sobre el camí ramader.

Ara els ajuntaments s'han proposat potenciar el desenvolupament de la ruta física a fi i efecte de beneficiar el progrés sostenible dels territoris que travessa: «La intenció és adaptar una realitat ancestral a les necessitats i les pràctiques d'avui, on, de forma natural i lligada a la pròpia història, poden confluir línies d'actuació que afavoreixin la creació de llocs de treball vinculats al territori, com són la cultura popular, el turisme de proximitat, el comerç local, l'artesania i els productes alimentaris de qualitat», segons el govern de Llívia.

La ruta fa uns 200 quilòmetres creuant el país de nord a sud.