Una desena de restaurants de l'associació Cuina Pirinenca de Cerdanya han convocat per a aquesta primavera una proposta gastronòmica per atraure els visitants a la vall a través d'alguns dels seus plats més tradicionals. Es tracta de les Jornades gastronòmiques de la xicoia i els bolets de primavera, que fins al 17 de juny presenta plats especials elaborats amb algun d'aquests elements.

Els responsables de la iniciativa han remarcat que les jornades pretenen fer gaudir els comensals d'algunes de les «essències» de la Cerdanya. En aquest sentit, la xicoia és una planta poc coneguda pel gran públic que creix a l'alta muntanya i que gaudeix d'una gran acceptació històrica a les cases del Pirineu. La seva popularitat fa que tingui diverses denominacions, com ara dent de lleó, carajora, lletsó d'ase, llumeneta o pixallits. El seu consum és habitual en molts països d'Europa, tant de la Mediterrània com de l'interior. A la Cerdanya la recerca de xicoies és una de les activitats a l'aire lliure més tradicionals en moltes poblacions i cadascú coneix, com en el món dels bolets, els prats on collir-ne.

Els establiments que participen en les jornades són els restaurants Arç del Cerdanya EcoResort de Prullans; Cal Jet de Ger; Ca la Núria de Bellver de Cerdanya i Puigcerdà; Cal Torru de Bolvir; la fonda Cal Fuxet d'Arànser; l'hotel Del Prado de Puigcerdà; el Rebost de Ger; el Tiró d'Alp i el Park Hotel, també de Puigcerdà. La preparació més tradicional del plat és en una amanida, per bé que cada restaurant la combina amb elements diferents. Pel que fa als bolets de primavera, els més populars al territori en funció de l'alçada són els moixernons, les carreteres, les múrgoles i els marçots, entre d'altres. També es poden trobar ja alguns ceps. La recerca d'aquestes espècies és també una de les activitats més popularitzades entre els veïns de la Cerdanya que en coneixen els boscos.

Les Jornades Gastronòmiques tenen el suport del Patronat Comarcal de Turisme i de la Generalitat.