La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, considera «clau» conceptes com ara la «confiança» i la «lleialtat» per a la normalització de les relacions institucionals entre els governs espanyol i català. En aquest sentit, ahir, des de la Jornada d'Economia de la Seu d'Urgell, va posar dues condicions, com són «el respecte i el reconeixement de l'altre com a interlocutor vàlid» i «el respecte de les regles del joc», és dir, «la Constitució i l'Estatut».

Batet va dir que encara no hi ha data per a la reunió prevista entre Pedro Sánchez i Quim Torra, però va explicar que ha conversat telefònicament amb la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, per començar a preparar la trobada. «L'interès és que es produeixi aviat i en condicions, que no sigui una salutació sense més i serveixi per avançar», va sentenciar. De totes maneres, per a Batet, amb una reunió no n'hi haurà prou.

La ministra considera important que es normalitzin les relacions institucionals entre els governs espanyol i català i, en aquest sentit, que es produeixi una primera reunió entre Sánchez i Torra i «que comencin a caminar els mecanismes de col·laboració i cooperació que tenim». «Crec que hi ha molt marge per arribar a acords» i que «hi ha demandes d'inversions en infraestructures i altres qüestions que es poden parlar com es parla amb altres comunitats autònomes, i crec que seria un bon senyal que les relacions es comencessin a normalitzar en aquesta direcció». En el marc de la cloenda de la 29a Trobada Empresarial al Pirineu, Meritxell Batet va sostenir que per restaurar el diàleg cal que el Govern estigui disposat a arribar a acords «concrets i parcials».

En relació amb la possibilitat de l'acostament dels presos a Catalunya, la ministra va deixar clar que «hi ha un jutge instructor que sol·licita la compareixença d'aquelles persones que són a la presó i això no aconsella que existeixi una llunyania ni un trasllat constant». Per això, Batet va sostenir que «quan finalitzi la instrucció serà el moment adequat per plantejar-se aquesta qüestió en altres paràmetres».

Pel que fa a la petició de Torra perquè el govern de l'Estat derogui el decret que facilita el trasllat de les seus socials d'empreses fora de Catalunya, Batet va respondre que primer cal preguntar-se per què les empreses han volgut marxar i va remarcat que «el decret afectava una empresa i malauradament n'han marxat moltes més».

L'aeroport, amb GPS

D'altra banda, Batet es va comprometre a millorar el finançament dels ajuntaments i va expressar el compromís del govern espanyol perquè l'aeroport d'Andorra-la Seu pugui disposar del sistema d'aproximació GPS, per facilitar les maniobres d'enlairament i aterratge en condicions de poca visibilitat de les aeronaus, que milloraria les operacions.