Sota el lema «La llavor del canvi alimentari a Cerdanya ets tu», un grup obert, per ara de 54 persones de la vall, s'han organitzat per impulsar una iniciativa popular que promogui una alimentació saludable i sostenible socialment, ambiental, econòmica i territorial. Es tracta d'una acció de base popular que, pel que fa al format, és molt poc usual a la comarca i suposa un repte organitzatiu que té entre els seus objectius donar el poder, en aquest cas sobre l'alimentació, a la població.

El grup impulsor de la iniciativa popular ja ha celebrat quatre trobades, l'última de les quals aquest diumenge al Centre Cívic les Escoles Velles de Bellver, amb una mitjana d'assistència entre les 30 i les 50 persones. D'aquestes primeres trobades n'han sorgit els primers acords, que passen per la definició de la missió, la visió i els valors del projecte. La missió és «promoure la sobirania alimentària i potenciar el territori sota criteris de responsabilitat, sostenibilitat i cooperació»; la visió és «implicar-nos en el consum responsable compromès amb el sector primari fent treball en xarxa, organitzant productors i consumidors, fomentant l'economia circular i l'educació per la sobirania»; i els valors són «sostenibilitat i cura del planeta, participació, tradició, capacitat per dirigir què consumim i cooperació», segons estableix un dels primers documents consensuats pels participants.

De moment no s'han fixat les accions futures de la iniciativa, però sí que el seus objectius en favor de l'accés a un alimentació saludable i sostenible. En aquest sentit, algunes de les primeres accions podrien ser, per exemple, la creació d'una xarxa de distribució local d'aliments de proximitat que faciliti l'accés als productes fets a la Cerdanya, la celebració d'activitats populars per donar a conèixer la iniciativa o l'organització d'accions de formació tant a joves com a professionals sobre l'alimentació sostenible. En aquest sentit, els participants en la jornada celebrada aquest diumenge a Bellver s'han organitzat en taules de treball sobre organització interna, accions a les escoles, comunicació, festa de presentació i consum.

La iniciativa popular ha engrescat de moment una representació transversal de la societat cerdana, amb veïns provinents de qualsevol dels seus municipis i de totes les edats i professions. La voluntat dels seus participants és continuar creixent per esdevenir en un futur a mig termini un moviment el més fort i arrelat possible a la vall.